"Ако кажа, че не ме е страх и не съм притеснена - ще излъжа. Скочих в нещо, за което нямах много време да размисля. Ситуацията се разви светкавично". Това каза пред Нова телевизия новият председател на Народното събрание Цвета Караянчева.

Доскорошният заместник-председател на парламента призна, че много притеснени са хората в Кърджали. "Аз искам да ги успокоя, че продължавам да мисля за Кърджали и ще бъда с тях".

Цвета Караянчева е новият председател на НС
Обновена

Цвета Караянчева е новият председател на НС

Спрямо Главчев нямало натиск, Борисов му казал: "Решавай си"

Новият председател на Народното събрание сподели, че е била мениджър на фабрика пет години и в тази позиция е общувала много с хората. "Работата ми като народен представител е била изцяло свързана с моите избиратели и поради тази причина не ме притеснява това, че ще успея да се овладея или да въведа ред в залата. Когато трябва, ще бъда твърда. Когато имам възможност, ще бъда и по-мека. Надявам се понякога и хуморът да ми помага в залата и в тежки ситуации да успявам с шеги да ги преодолявам", обясни Караянчева.

Относно употребата на хамалски език в парламента, Цвета Караянчева не скри, че тя самата го е използвала в качеството си на народен представител. "Била съм много остра в изказванията си и в критиката към своите опоненти, но не бива да го правим толкова остро. Всяко нещо може да бъде казано по различен начин. Всяка политическа позиция може да бъде отстоявана. Тя може да бъде отстоявана с аргументи, а не с личностни нападки. Аз през последните шест месеца откакто съм заместник-председател на Народното събрание овладявам този език, опитвам се да бъда много по-обрана в говоренето си, защото не приляга на един заместник-председател да говори по този начин. Трудно е, защото аз съм емоционален човек, много често това, което мисля, го казвам", призна Караянчева.

Димитър Главчев остава депутат, категоричен Цветан Цветанов

Димитър Главчев остава депутат, категоричен Цветан Цветанов

Не било нужно Главчев да гони Нинова от заседанието според Цветанов

За оставката на колегата си Димитър Главчев, Караянчева посочи: "Подкрепям го, защото той постъпи държавнически".
Новият председател на парламента не скри, че посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във вторник също е един от факторите, оказал влияние върху решението за оставката на Главчев. "Не е добре, когато опозицията отсъства от зала", коментира Караянчева. Тя изтъкна, че това посещение е регулярно, насрочено е шест седмици преди началото на председателството и освен Таяни с него пристигат и всички председатели на парламентарни групи в ЕП.

Караянчева заяви, че в делегацията от Европа са щели да заварят празен парламент и затова определи оставката на колегата си като проява най-вече на държавническо отношение.

Караянчева не скри, че от началото от това Народно събрание има много напрежение, личностни нападки и употреба на хамалски език и изтъкна, че трябва да намери добрият тон. Новият председател на парламента изтъкна, че не би искала да има брутални изказвания и моменти, в които да и се налага да взима по-сериозни мерки. "Поведението ни в парламента е пример за поведението ни в обществото", припомни Караянчева.

Относно трите оставки в последните месеци - на Делян Добрев, на Николай Петров като министър на здравеопазването и на Димитър Главчев, Караянчева коментира, че от ГЕРБ постъпват така, когато е накърнен държавния интерес, но за съжаление не виждат подобни примери в опозицията.

Главчев спря микрофона на Корнелия Нинова и я изхвърли от залата
Обновена

Главчев спря микрофона на Корнелия Нинова и я изхвърли от залата

А БСП вика смирено и възпитано Борисов в парламента

Относно оставката на Главчев, Караянчева поясни, че той ще остане като народен представител. "Той е експерт, той е нужен на парламентарната група и лично аз го помолих да остане като народен представител", каза още тя.

За Делян Добрев тя изтъкна, че и той е получил голяма подкрепа от структурите на партията, от много неправителствени организации, от индустриалния бранш. "Той е човек, който може да бъде полезен".

Нинова: Оставката на Главчев е политическа победа за БСП

Нинова: Оставката на Главчев е политическа победа за БСП

Според нея ГЕРБ приемат оставката като компромис...

Караянчева апелира, ако има някакви сигнали за нередности, те да бъдат давани на компетентните органи, а не показвани по телевизията, където доказателства не са необходими, както се е случило с оставката на ген. Николай Петров.