Санкциите на Съединените щати по закона "Магнитски" по отношение на редица български публични личности неминуемо ще се отразят негативно върху реномето на България в очите на чуждестранните инвеститори. Това заяви за News.bg експертът по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев.

"Влязохме в една срамна група от държави като Русия, Беларус, Венецуела и Мианмар. Освен това България е единствената страна-членка на ЕС, в която има толкова много санкционирани лица и фирми. Това ни прави "черната овца" на Европейския съюз", коментира Керемедчиев.

Тихомир Безлов без свръхочаквания за чудо след санкциите по закона "Магнитски"

Тихомир Безлов без свръхочаквания за чудо след санкциите по закона "Магнитски"

Осъзнаване на риска и адаптация като последствия от санкциите на САЩ

Що се касае до бъдещите действия, които да изчистят реномето на страната ни - всичко зависи от правораздавателните ни органи, но не само, отсече експертът. "Европейската прокуратура със сигурност би проявила интерес да разследва въпроса." По думите на бившия заместник-министър на външните работи налагането на санкциите от страна на Вашингтон са своеобразно "икономическо убийство" не само на лицата, които попадат под ударите му, но и на членовете на техните семейства, както и съдружниците им. "Те няма да могат да работят нормално или да имат някаква нормална икономическа дейност. Бих определил ситуацията като "икономически Covid", каза още той.

По думите на Керемедчиев разследване по акта "Магнитски" следва да бъде водено поне година, преди да влезе в сила. Това значи, че процесът не е иницииран заради смяната на властта в Белия дом, а е започнал още при президента Тръмп. "Никой не би си позволил да сложи непроверена информация на бюрото на президента".

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел стотинка от Божков

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел стотинка от Божков

Борисов предупреди за сценарий за фалиране на поредна банка у нас

ЕС бяга след събитията за разлика от САЩ, заяви още експертът. "За съжаление, изказването на Манфред Вебер в защита на най-голямата партия-член на ЕНП от България (визира се ГЕРБ - бел.ред.), не е свързано с реалността. В същия ден, в който излезе доклада по закона "Магнитски", излезе със становище, че България, Румъния и Хърватия трябва да влязат в Шенген. Това също смятам, че не е актуална позиция", категоричен е Керемедчиев.

Със сигурност действията на САЩ не са продиктувани от предстоящите на 11 юли парламентарни избори, смята експертът, тъй като подобен акт се задейства във времето много преди да се знае, че ще има предсрочни избори. Със сигурност обаче американските санкции ще повлияят в една или друга степен на изборния процес, посочи той.

Действията на Вашингтон, при условие, че българската страна не е била известена за предстоящите санкции, показват "дълбоко недоверие" към нашите институции, добави Керемедчиев.

Херо Мустафа: Заставаме до българите, олигархията може да бъде спряна

Херо Мустафа: Заставаме до българите, олигархията може да бъде спряна

България има всички предпоставки за успех...