В момента се разглеждат различни опции. Хубавото е, че има варианти, които се обсъждат. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод искането на Русия НАТО да изтегли силите си от България и Румъния, което бе представено вчера, 21 януари 2022 г. Петков коментира пред журналисти след официалната церемония по встъпване във втория президентски мандат на Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

НАТО: Искането на Русия към България и Румъния е неприемливо

Исканията на Русия ще разделят членовете на НАТО на първи и втори клас, което ние не можем да приемем

Този тип реторика не помага на деескалация на напрежението. Не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България трябва да имат пълномощие да решават собствената си съдба и членства. Българският суверенитет е над всичко, каза Петков.

Петков изтъкна конструктивното членство в НАТО с фокус деескалация на напрежението и повтори думите си от вчера, че няма две категории членки на НАТО.

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Кирил Петков нахока Русия за позицията за НАТО

Отдавна сме направили избор да сме член на НАТО

Припомняме, вчера, 21 януари 2022 г., от Русия поискаха НАТО да изтегли своите сили от България и от Румъния. В отговор на това искане депутатите от ГЕРБ поискаха в парламента да се явят премиера Кирил Петков, военния министър Стефан Янев и външния министър Теодора Генчовска, както и да бъде свикано заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Да не се поддаваме на руска провокация призова Христо Иванов от ДБ. От МВнР призоваха Русия да уважавайте избора на България и Конституцията ни.

Президентът Румен Радев заяви, че страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било. От министерството на отбраната заявиха, че България е суверенна държава, която сама решава как да дефинира и реализира своята вътрешна и външна политика. От нашето Външно министерство увериха, че националните територии на страните-членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО.

От испанското правителство обмислят изпращането на изтребители в България. Същото съобщение - за изпращане на изтребители в България дойде и от Нидерландия.