В спокойна атмосфера, поне в началото на тържественото мероприятие, започна отбелязването на годишнината от рождението на Делчев. Полицейските кордони и пропускателни пунктове бяха разположени в самото начало на историческата част на Скопие под Самуиловата крепост, като всички посетители, специално акредитирани и проверявани по списъци, минаха и през металдетектори. В небето над Скопската чаршия пък постоянно кръжи полицейски хеликоптер със снайперисти от специалните части на македонското МВР.

Специален режим има и по отношение на влизащите в самата църква - там имат право да отдадат почетта си единствено официалните лица и акредитираните такива. Дори и не всички от журналистите, макар и получили официален пропуск от македонските вътрешно и външно министерства, бяха пуснати в църквата "Свети Спас", където са тленните останки на Гоце Делчев - репортерите бяха оставени отвън, като в храма можеха да влязат единствено операторите.

В самото начало първо влязоха официални представители на македонското правителство - премиерът Димитър Ковачевски, вътрешният министър Оливер Спасовски и други шефове на ведомства. Около 10 часа местно време или 11 българско дойде и президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Да отдаде почит дойде и главата на признатата наскоро Македонска православна църква-Охридска архиепископия - архиепископ Стефан.

Очаква се българската делегация, водена от вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев, да отдаде почит пред българския революционер около 12 часа местно време или 13 часа българско такова.

Демерджиев изчаква българите на място в Скопие

Демерджиев изчаква българите на място в Скопие

Има сигнали за спрени на границата, както и списък на лица със забрана да влизат в РСМ

От наша страна се очаква да дойде делегация и от политически лица, сред които и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, който бе специално визиран от македонския външен министър Буяр Османи по време на посещението му в София наскоро, по информация на News.bg няма да посети Скопие, но партията ще прати делегация.

В Скопие се намира и вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев, който още сутринта заяви, че ще изчака лично с българската официална делегация, българите, тръгнали към Скопие, да се съберат. С Демерджиев в Скопие са и заместника му Венцислав Катинов, както и здравният министър Асен Меджидиев.

Македонската полиция още от вчера взе крути мерки по отношение на осигуряването на безинцидентното протичане на честванията на паметта на Гоце Делчев, както увери и вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски.

Пред и около църквата "Свети Спас", намираща се в историческата част на града - Старата чаршия, бяха разположени десетки полицаи, дежурещи денонощно, затворени за автомобилно движение са и някои улици.

Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести"

Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести"

Граждани не бяха допуснати до църквата "Свети Спас"

Българското Министерство на външните работи вчера опровергава твърдение на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, че македонското правителство не е получило съобщение, че българска делегация ще присъства на честването в църквата "Св. Спас" за 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

МВнР уточни, че посолството ни в Скопие е информирало официално властите в РСМ. Външното ни министерство допълни, че в тази връзка са изпратени и три вербални ноти.