ДСБ предлага въвеждане на необлагаем минимум, при запазване на плоския данък, върху доходите на физическите лица. Това каза в Русе председателят на ДСБ Иван Костов.

Той даде пример, че ако минималната работна заплата е 310 лева към момента, то върху нея да не се плаща данък, което означава увеличаване с 10 процента на доходите, получавани от хора с такава заплата. Костов поясни още, че при по-високи доходи, облагането ще започва след 310-те лева.

По думите му това ще струва на бюджета под 200 млн. лева, които могат да бъдат спестени от друго място. Костов посочи, че коалиция "ДСБ-БДФ" залага на три теми в
предизборната си кампания - доходи, работа и сигурност. По думите му с мерките, които са набелязани, ще се създадат "пространства за малкия бизнес, който да изведе България от кризата". По този начин могат да бъдат разкрити 180 000 работни места, което е реално и изпълнимо.

В отговор на журналистически въпрос Костов заяви, че трябва да бъде променена формулата за субсидиите на партиите и да не се плаща на тези, които са минали над 1 процент. "Субсидията трябва да бъде ограничена за тези, които имат сериозно присъствие, например над 3 процента. Самата субсидия трябва да се ограничи и отгоре", каза председателят на ДСБ.
По повод на темата с подслушването Костов заяви, че според него "БСП са забъркали този скандал, за да не видим, че искат да построят още 2000 мегавата, при положение че в момента 9000 мегавата бездействат в България". По думите му прокуратурата трябва да стигне докрай по темата с подслушването.