Никой не ми е искал оставката. Това заяви бившият зам.-министър Красимир Първанов, чиято оставка бе приета вчера.

Повод да поиска излизане от властта бе информацията, че и Първанов е закупил апартамент от фирма "Артекс" на преференциални цени.
От същата фирма апартаменти са закупили вторият в ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър в оставка Цецка Цачева и бившият вече зам.-спортен министър Ваня Колева.

И Ваня Колева с апартамент в "Изток" хвърли оставка

И Ваня Колева с апартамент в "Изток" хвърли оставка

По-рано днес премиерът прие оставката на Цецка Цачева

"В последните дни много се говореше за морал на политиците. Моралът не е дума, той е действие - подадох оставка, считам че съм направил правилно действие", обяви Първанов.

Той обясни, че е преговарял за цената. "През 2009 г. купувам жилище от същия строител, всеки ден отивайки за работа, минавам покрай строежа, имам впечатление от него. Отидох, срещнах се и в лична договорка се договорихме за цена на груб строеж. Тя е 650-700 евра. Цената е в личен разговор, изтъкнал съм много недостатъци, които те приеха - близост до "Цариградско шосе", където е шумно, купувам второ жилище от тях - редно е да имам отстъпка", обоснова се Първанов.

"Живея на "Тинтява" 13, това е на "Тинтява" 1, обясни защо е предпочел този шумен апартамент бившият зам.-енергиен министър.

Освободиха двамата зам.-министри, уличени в „Апартаментгейт“

Освободиха двамата зам.-министри, уличени в „Апартаментгейт“

Красимир Първанов и Ваня Колева

Красимир Първанов бе категоричен, че зам.-министър на енергетиката и една строителна фирма нямат допирни точки. "Отговарях за природни ресурси и енергийна сигурност - как този зам.-министър може да помогне на такъв строител - никак", отговори си той.

Припомняме, в периода 2007-ма - 2010-та година Красимир Първанов е директор на дирекция "Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи" в "ЧЕЗ Разпределение България" АД.
От 2010-та до 2012-та година е изпълнителен директор на "Националната електрическа компания" ЕАД. Бил е в кабинета "Борисов 1", когато енергиен министър е Трайчо Трайков.
На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката.

Русия чака България да поеме сметката за АЕЦ "Белене", убеден Трайков

Русия чака България да поеме сметката за АЕЦ "Белене", убеден Трайков

Най-печелившите действия за една глупава инвестиция били да не се харчат нови пари за нея

"Моят нотариален акт е от септември 2018 г. не съм предполагал, че мога да направя нарушение. До ден днешен освен от предаванията не знам кой е купувал в тази сграда. Тази цена се договаря в офиса. Познавам собственика на фирмата Мирянов от 2009 г. при първата покупка", обясни бившият вече зам.-енергиен министър.

И първият и вторият път не съм знаел, че съществуват такива групи. Чист съм пред съвестта си, защото не знам кой е купувал жилище там и на какви цени - няма доплащане по друг начин, това са реалните цени. От 1989 г. се занимавам с електроенергетика. След почти 30 г. трудов стаж не мога да си позволя някой да хвърля петно, че съм ползвал облаги за купуване на жилище, защити се Красимир Първанов.

Той изрази учудване защо този скандал - "Апартаментгейт" се правеше "лъжичка по лъжичка" - в Имотния регистър явно е записано още от м.г. кой къде е закупил апартамент, обясни Първанов.

Запитан дали реакцията му (да подаде оставка - б.р.) не е стъпка към отстраняване на председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, от чийто седми апартамент тръгна този скандал, Красимир Първанов отговори, че е убеден, че Цветанов ще вземе най-правилното решение. Двамата не са се чували. Не се е чувал и с останалите собственици на апартаменти (Цецка Цачева, Ваня Колева - б.р.).

"В този кабинет влязох като експерт, аз съм електроинженер. Поканиха ме от НФСБ. Не съм разговарял със Симеонов, нито с премиера, нито с някой друг (преди да подаде оставка - б.р.)", обясни Първанов.

Работодателите не искат Красимир Първанов за зам.-министър

Работодателите не искат Красимир Първанов за зам.-министър

В писмо до премиера се мотивират, че той бе уволнен в първия кабинет "Борисов"

Името на Красимир Първанов бе споменато при подписвания през 2011 г. анекс по договора за оборудване на АЕЦ "Белене". Първанов бе упрекнат, че тогава като шеф на НЕК, с неговия подпис България се задължава да приключи в 3-месечен срок строежа на "Белене".

Запитан: "Вашият подпис е спомогнал за това да бъдем осъдени по иска за 1,2 млрд. евро", Първанов каза, че това е лъжа.

Той показа Анекс 12 от 2008 г. за договора с "Атомстройекспорт" - за доставка на цикъл производство.
"Колегите след мен пак подписаха в този анекс. В него се казва, че отлагаме единствено съоръжения, които са готови. За мен този скандал е битов. В професионален аспект считам, че тези 2 г. съм се справял много добре в Министерството на енергетиката.
Подчертах, че от 1989 г. се занимавам с енергетика, считам, че съм един от най-добрите експерти и ще продължавам да се занимава", защити се Първанов.

По думите му спирането на проекта (на втора атомна електроцентрала в България - б.р.), замразяването му било грешна стъпка. Това предизвика арбитраж, руската страна ни осъди, каза Първанов.

"Няма с какво друго да се занимавам, когато целият ми професионален живот е енергетика. Подписал съм с декларация по чл. 12. Този ресурс (парите за апартаментите - б.р.) е само от дивиденти.

От 2012 г. до 2017 г. съм се занимавал с частен бизнес пак в енергетиката.