България е похарчила 297 млн. евро по проекта АЕЦ "Белене". Това заяви в кулоарите на НС бившият енергиен министър Петър Димитров. Тези данни той получил от парламентарен отговор на наследника си Трайчо Трайков за похарчените средства от това правителство от началото на изборите до сега.

Според Димитров 56% са платени на "Атомстройекспорт". В края на управлението на тройната коалиция, по думите на Петър Димитров, кабинетът "Сакскобургготкси" и кабинетът "Станишев" са похарчили общо 430 млн. евро. Предплатен е бил първият реактор за бъдещата АЕЦ.

Сега са похарчени близо 300 млн. евро. за един проект, който на всеослушание се обявява за лош, за съмнителен и по който няма отговори, коментира още бившият енергиен министър.  Той посочи, че ако има допълнителни изисквания за сигурност от ЕК, те трябва да бъдат спазени.

Петър Димитров обясни още, че питал Трайчо Трайков ако цената на АЕЦ "Белене" е 6 млрд. евро каква ще е себестойността на тока, произведен от нея. Министърът обаче казал, че не знае колко би струвала електроенергията. "Как тогава водим преговори. Аз не знам как се взимат решения, ако ние не знаем колко ни струва електроенергията", недоумява „червеният" депутат.

Напрежението от страна на Русия е естествено и обяснимо, смята още той. Той е песимист, че в близките две години България ще има ясна и категорична позиция за новата централа в Белене.

Петър Димитров обясни, че е напълно възможно бившият шеф на НЕК Красимир Първанов да е подписвал документи за АЕЦ без знанието на министъра, но според него Трайчо Трайков е трябвало да бъде сигурен в действията на Първанов.

"Възниква въпросът, кой го е назначил, какви ангажименти е поел при назначаването си, за да стигне до такъв ход", каза още депутатът от БСП. Петър Димитров настоява премиерът да каже каква е позицията му по скандала.