Към 20 януари 2013 г. готовност да участват в референдума, насрочен за 27 януари, декларират между 27% и 37% от пълнолетните българи, сочи проучване на НЦИОМ.
Припомняме, за да е валидно допитването активността трябва да е над 61 процента.

Засега категорично намерение да гласуват изказват две трети от привържениците на БСП, 59% от тези на Атака, близо половината от тези на ГЕРБ, 42% от привържениците на „България на гражданите" и 35% от тези на ДПС.

Основният аргумент на нежелаещите да гласуват на предстоящия референдум е убеждението им, че той е лишен от смисъл.
Бойкотът остава по-скоро формула на политическо говорене в дните преди референдума, доколкото преобладаващата част от избирателите не го възприемат като механизъм за изразяване на гражданска позиция, коментират социолозите.

За последните три месеца те регистрират известно покачване на дела на противниците на развиването на ядрената енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала. В момента съотношението между привържениците и противниците е приблизително 3:2.

Сред заявилите, че ще гласуват на референдума посочилите, че ще отговорят с „Да" са 60%, а тези, които твърдят че ще отбележат „Не" в бюлетината са 40%.
Интервюираните, които възнамеряват да гласуват с „Да" на референдума са по-категорични в намерението си да упражнят правото си на глас, в сравнение с онези, които биха гласували с „Не".

Както поддръжниците, така и противниците на развитието на ядрената енергетика у нас, твърдят че позицията им е по-скоро въпрос на личен избор, а не на партийна дисциплина. Нещо повече - две трети от българите отричат да са повлияни от официалните позиции на лидерите на основните политически партии у нас.

В същото време проучването установява по-високи дялове на хората, които определят информираността си като „висока" или „средна".
Определящите информираността си по темата като „ниска"за същия период намаляват с осем пункта - от 36% на 28%. За последните три месеца напълно неинформираните и незаинтересовани от темата респонденти намаляват почти двойно.