„Ако до вчера говорехме за това да избегнем забавянето на заплатите във ВМЗ-Сопот, то днес вече трябва да говорим за това дали изобщо ще има заплати", коментира пред Нова Телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той допълни, че задълженията на дружеството възлизат на повече от 150 млн. лв. Добрев бе категоричен, че за да се спаси завода, трябва да бъдат съкратени част от служителите му. Те обаче щели да получат работа по програмите за заетост на социалното министерство.

Междувременно, протестите на работниците от Вазовските машиностроителни заводи продължават.

Във връзка с АЕЦ „Белене" , икономическият министър посочи, че тя би струвала 20 пъти повече от магистралите, които в момента се строят у нас,

„Станишев и Овчаров казват, че централата ще струва между 4 и 6 млрд. евро. В същото време HSBC твърди, че цената е 10 милиарда", изтъкна той. Добрев разясни, че именно тази цифра е накарала немската компания RWE да се откаже от проекта, защото е разбрала, че не може да намери средства, дори с помощта на българското правителство.

Министърът отбеляза, че ако изграждането на „Белене" стартира на цената от 10 млрд. евро, то това би върнало държавата в трудните моменти през 1997 година.

„Работи се върху анализите, които ще дадат право на Министерския съвет евентуално да започне да строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", а необходимите документи ще се готови през втората половина на годината", посочи Добрев. Той подчерта, че инфраструктурата съществува, но е нужна модернизация на площадката на първата ни атомна централа.

Все пак Добрев коментира, че „да си ремонтираш къщата е много по-евтино, отколкото да построиш нова".