Соченият за бъдещ премиер при кабинет на БСП Пламен Орешарски коментира проекта за АЕЦ „Белене" с думите, че на него трябва да се гледа като на икономика.

По думите му трябва да се видят какви са докладите на HSBC и ако те се потвърдят, Орешарски не вижда никакви причини проектът да не се рестартира. Той обаче напомни, че има иск с много голяма стойност - за над 1 млрд евро. Според Орешарски е необходимо да се актуализират разчетите и да се влезе в преговори с „Росатом".

Пред Нова Телевизия той заяви, че максимално бързо трябва да се спрат негативните тенденции като увеличение на безработицата, увеличението на сметките за ток и цените на лекарствата.

Според него в рамките на шест месеца трябва да се промени и механизмът на закупуване на лекарствата за болниците и да се върне централизацията. По думите му съвсем различни цени могат да се договарят при един голям търг.
Това, което ме притеснява са очакванията максимално бързо да има резултат от положителните промени, посочи той.

По отношение на енергетиката, Орешарски заяви, че тя е в колапс и следващите няколко месеца ще се взимат бързи мерки в този сектор. „Нямаме време - хората са с очаквания за бързи мерки", отбеляза той.

Относно размера на доходите, Пламен Орешарски заяви, че до края на мандата на БСП може да се реализира минимална работна заплата от 450 лв. "Дано стигнем и по-високи равнища", допълни той.

Според него обаче е важно да се внимава да не се влоши конкурентоспособността, защото рязкото увеличение може да е положително в краткосрочен ефект за доходите на хората, но в средносрочен и дългосрочен план да доведе до негативен ефект.

Според Орешарски увеличението на парите за майките и майчинството може да влезе в сила от 1 януари 2014, защото иначе би трябвало да се актуализира бюджетът. "Виждаме, че сега бюджетът на държавата е с дефицит, а и служебното правителство направи някои размествания, за да плати на някои социални слоеве и не знаем с какви ресурси може да се разполага, за да може да обещаем промяната веднага", коментира Орешарски.

Част от мерките като швейцарското правило ще се въведат от следващата година. "Ако трябва ще съкратим други разходи, но ще направим тези промени", заяви депутатът от Коалиция за България.

Според него при сериозни промени в икономиката с оглед на мерките, които предстои да се предприемат, новите работни места може да бъдат дори повече от обещаните от БСП 250 хил. работни места.

За бизнеса Пламен Орешарски пое ангажимент за облекчаване на условията за правене на бизнес, преглед на такси, разрешителни, по-лесен достъп до кредитиране, своевременно връщане на ДДС. Дори с цената на по-висок дефицит, ДДС трябва да се връща на бизнеса, категоричен бе Орешарски. Макар да определи изявленията за връщане в рамките на 7 дни на ДДС като ПР акции и обеща сериозен анализ на предишното управление без ПР ефекти, каквито е имало в миналото.

Попитан какво мисли за икономическото министерство, което е мегаминистерство, Орешарски коментира, че не трябва да се губи време в преструктуриране, което отнема между 6 и 12 месеца.

По отношение на ставката на ДДС номинираният за премиер от Коалиция за България заяви - Винаги съм бил привърженик на единната ставка за ДДС. Според него всяка диференциация не би била добре, защото не може да се каже лекарствата, книгите, детските стоки или кое друго е по-важно. Номинираният за премиер счита, че ниското пропорционално облагане способства за разширяване на данъчната основа и възпрепятства сивия сектор.

На въпрос за кадрите в бъдещото правителство Орешарски заяви готовност за включване на добре подготвени хора.

Много обичам експертизата и за да управляваш цели сектори са ти необходими и житейски и професионален опит и да се взимат и политически решения. Ако има подготвени хора, които свързвате с двете партии ДПС и Атака, съм готов да ги привлечем, но предпочитам експертите, коментира Орешарски.

Той се обяви и за реформи в МВР и определи като свой приоритет борбата с нарастващата битова престъпност. Според него реформи в МВР не са правени от 90-те години и там няма време да се продължава по досегашния подход.