Премиерът и икономическият министър спешно да отговорят водени ли са, водят ли се и постигната ли е договорка при преговори с външни инвеститори за изграждане на „Белене" като частен проект. За това настоя на пресконференция в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той съобщи, че има информация, че такива преговори продължават да се водят и допусна, че може би са финализирани в края на ноември. „След като правителството сложи кръст на държавния проект, в парламента бяха доведени инвеститори - така нареченият „Квантум груп" с група компании, които заявиха, че са готови да развиват „Белене" като частен проект с външни инвестиции", разказа Станишев.

Той добави, че управляващите са се отрекли от този проект и казали, че не си спомнят да са водили преговори за подобен проект. „Ако информацията, че има такива преговори е вярна, това означава, че правителството в нарушение със собственото си решение и в нарушение на решението на мнозинството от този парламент, тайно е водило преговори", каза Станишев.

Той подчерта и че, ако информацията е вярна, то тезата на Бойко Борисов, че „Белене" е неизгоден проект, не се потвърждава, тъй като има частен инвеститор. Лидерът на БСП изтъкна, че разликата между частен и държавен проект е голяма и повдигна въпроса каква е ползата за България и за хората, ако „Белене" се реализира като частен проект.

По думите на Румен Овчаров преговорите вече са завършени и е въпрос на време и тактически избор кога и как да бъдат обявени резултатите преди референдума.

Той отправи в същото време предупреждение към инвеститорите, че всички процедури по изграждането на „Белене" са прекратени, че Министерски съвет е отменил всички предишни решения за "Белене" на предходните две правителства, както и че има решения на парламента за прекратяване на дейностите по проекта „Белене".

Овчаров изтъкна, че цената на тока при държавен проект „Белене" би била близка до тази от АЕЦ „Козлодуй", но при частен проект не е така, като даде пример, че е огромна разликата в цените между държавната „Марица Изток" и частните. По думите му разликата е 1:2.

Овчаров каза още, че преговорите с частните инвеститори за „Белене" били водени три дни и са завършили със среща при премиера. Той подчерта, че не може да има препродажба на активи на НЕК.