„АЕЦ „Белене" е бил ефективен проект преди 2 години. Необходим е нов анализ на проекта".

Това заяви изненадващо посоченият от БСП за министър-председател Пламен Орешарски по време на дискусия с представители на бизнеса.

Пред медиите след края на срещата той отново посочи тезата си, че е нужен нов анализ на проекта. „Гледам на „Белене" като на инвестиционен проект, а не като на политически", посочи той.
„Ако той е ефективен, си заслужава да се реализира", обясни още кандидатът за бъдещ министър-председател на левицата.

Орешарски поясни, че анализът на проекта, който е гледал преди 2 години, показва, че този проект е ефективен. Той е категоричен, че ако и актуалните разчети покажат, че проектът е такъв, той ще се рестартира, но ако покажат, че не е ефективен - няма да се рестартира.

„Две години са дълъг период, за да можем да стъпим на тези цифри", допълни Орешарски. Той все пак поясни, че може да се предполага, че резултатите биха били сходни.

Според кандидат-премиера думите му не противоречат на обещаното в управленската програма на БСП, че ще се изгради втора атомна централа.
Според него в програмата на БСП тезата за АЕЦ „Белене" е принцип, докато казаното от него са, както той се изрази, икономически правила.

Припомняме, по-рано в хода на дискусията, в която участва и лидерът на БСП Станишев социалистите се заканиха, че ще гасят пожара след ГЕРБ. Сред основните цели на левицата, ако поеме властта, е до края на тази година да се спре пропадането на страната, след което да се постигне растеж и напредък и да се измъкнат хората от бедността и мизерията.