Изграждането на АЕЦ „Белене" с държавни пари ще доведе до национална катастрофа, категоричен бе финансовият министър Симеон Дянков. В сутрешния блок на Нова Телевизия той за пореден път защити мнението си, че проектът за втора атомна централа е непосилен за българския бюджет.

На въпрос колко в действителност ще струва изграждането на АЕЦ-а, вицепремиерът отговори, че „трябва да вярваме на руските експерти, които твърдят, че цената ще е 22 милиарда лева. Припомняме, вчера обаче от „Росатом" се намесиха в спора за „Белене", опровергавайки премиера Борисов и твърденията на кабинета в София за цена на втория АЕЦ от над 10 млрд. евро. „Буди огромно удивление казаното от Борисов, че държавният бюджет ще трябва да отдели за реализиране на „Белене" 10 млрд. eвро", коментира пресаташето на Росатом Сергей Новиков.

Ако на този референдум се каже - дайте с държавни пари да строим „Белене", това означава национална катастрофа, означава, че ще се върнем 1996-1997 година, когато комунистите и социалистите банкрутираха държавата", заяви днес Дянков.

Коментирайки цената на проекта „Белене" Дянков изтъкна още, че ако пристъпим към строежа му, държавата ще трябва да даде сума, седем пъти по-голяма от всички разходи за здравеопазване и три пъти по-голяма от тези за пенсии. „Ако тръгне да се строи с държавни средства, ще банкрутира държавата", категоричен бе той.

По въпроса с кризисната ситуация във ВМЗ-Сопот вицепремиерът коментира, че там проблемът се отлага с години и отбелязва, че държавата е наливала много пари в предприятието. Той обаче подчерта, че оръжейният завод дължи 60 милиона лева на държавния бюджет. „Истината е такава - там са твърде много хора, предприятие с по-малко хора би могло да бъде печелившо", заяви вицепремиерът, отбелязвайки, че 3 200 души са прекалено много.

Темата за ниските доходи на българите и излязлата вчера информация от КНСБ, че издръжката на живот на едно лице от четиричленно семейство в края на декември достигна 565.22 лв. Дянков коментира с факта, че страната ни е стабилна.

„2011-та година събрахме повече от митниците и от данъците от най-добрата икономическа година 2007 г.", похвали се още министърът на финансите. Той добави, че в предизборна обстановка най-лесният вариант за управляващите е да подходят популистки и да увеличат доходите на хората. След една година обаче, по думите му, бюджетът ще се срути. „Трябва ни тази стабилност, за да вървим напред, иначе ще вървим назад", обобщи финансист номер едно.

Дянков отговори и на редица обвинения на Меглена Кунева, свързани с раздавани бонуси в редица ведомства и за назначени кадри в държавната администрация без конкурс. По първия въпрос той припомни, че управляващите от ГЕРБ са променили закона още през 2010 и съгласно него бонуси се дават само в определени месеци, а не както твърди Кунева - преди Коледа, и са в размер на до 30% от общото заплащане.

Финансовият министър посочи, че темата за бонусите е типично популистка, но сподели, че е „за" даването на ДМС на служители, които са извършили повече работа от другите. „Ако се дават бонуси, които са огромни спрямо заплатите, това е проблем и ние го изчистихме още 2010 г., махнахме всички непрозрачни практики", посочи Дянков.

На другото обвинение на Кунева  - това за назначенията в държавната администрация , финансовият министър обясни, че в много голяма част от случаите става въпрос за категории чиновници, които по закон се връщат или преместват на друга служба без конкурс, а именно - майки и служители, чиито ведомства са били закрити или реформирани.

„Ако аз съм следващият финансов министър или следващият финансов министър е от ГЕРБ, гарантирам, че бюджетът ще бъде изпълнен по начина, който беше приет", увери още Дянков по повод твърденията от страна на „Движение България за гражданите", че бюджетът ще бъде актуализиран още през пролетта.