В продължение на два часа комисията „Белене" разисква т.нар. мостово финансиране на проекта за втората ни АЕЦ.

Отново основна роля в заседанието имаше Теменужка Петкова от Държавната финансова инспекция, която бе категорична, че е променен предметът на кредита - от мостово финансиране за АЕЦ „Белене" кредитът е отишъл за фирмени разходи на НЕК и групата.

Това една от основните причини да има проблеми с погасяването на този кредит, смята Петкова. Тя подчерта, че освен за текущи нужди, парите са похарчени за погасяване на задължения.

Милиони левове са отишли за консултантски услуги, 40 милиона са отишли за Цанков камък, посочи тя и повдигна въпроса дали принципалът е имал информация за това. Обществена поръчка за осигуряване на кредит на НЕК за текущи разходи няма, подчерта Петкова, изтъквайки, че огромна част от парите са изхарчени неправомерно.

Кредитът, за който става въпрос, е 250 милиона евро и е сключен по обществена поръчка, за която 12 банки са закупили документация, но 11 са се отказали и само една дава заявление за участие - „Париба".
Впоследствие станало ясно, че е сключено споразумение за синдикиране и към спечелилата конкурса банка са се присъединили още осем, за да бъде осигурен ресурсът, разказа Петкова.

Тя подчерта, че тези осем банки не са участвали в конкурса по Закона за обществената поръчка и че в образеца на офертата не е приложен образец на декларация, в който изпълнителят „Париба" да декларира подизпълнители. Петкова обърна внимание, че „Париба" не е имала възможност да посочи подизпълнители.

Според Румен Овчаров синдикирането на кредита означава ползване на подизпълнители и не е нарушение на Закона за обществените поръчки.

В хода на споровете депутатът от БСП Петър Димитров упрекна финансовата инспекция, че не е отнесла въпроса до съда. Той изтъкна, че няма давност за обществените поръчки и че ако в съда договорът отпадне, падат ангажиментите. Задействате се, свършете си работата, настоя той, обръщайки се към Петкова.

В отговор тя поясни, че са изтекли сроковете за административно-наказателна отговорност по Закона за обществените поръчки и че финансовата инспекция не е необходимо да сезира съда, но категорично заяви, че ще уведоми прокуратурата.

Председателят на комисията Диан Червенкондев още в началото на заседанието изрази недоволство, че не са се явили на заседанието представителите на НЕК и БЕХ. Той съобщи, че на следващото заседание отново ги кани. Тогава ще бъдат разгледани финансовите параметри, разходите, които НЕК е направила за кредита за „Белене" и други проблеми, свързани с т. нар мостово съоръжение.