Лидерът на БСП Сергей Станишев „извади от кашон", както той се изрази, копие на меморандум от 30 ноемрви 2010 година между руската и българската страна за цената на АЕЦ „Белене".

В него се фиксира цена на втората ни централа от 6,270 млрд. евро. Станишев изтъкна, че с този документ се опровергават манипулациите на Бойко Борисов за цена на АЕЦ „Белене" от 10 милиарда евро.

Добрев контрира:
€ 4 млрд. е разликата между „централата Белене" и „проекта Белене"
Още...

Меморандумът е подписан между шефа на Росатом Сергей Киринеко и тогавашният министър на икономиката Трайчо Трайков, при това след среща с премиера на България.

Експремиерът обаче смята, че наследникът му в МС не е защитил в достатъчна степен националните интереси. Правителството на Бойко Борисов в преговорите с Росатом не е отстоявало националния интерес, категоричен е червеният лидер.

Стратегията според Станишев при преговорите за цената на АЕЦ „Белене" на Борисов била все едно да отидеш на пазар, да си купиш 2 кг домати, да си ги сложиш в торбата и чак тогава да попиташ за цената. Той припомни, че тройната коалиция преговаряла за цена от 5,2 милиарда евро.

Соцлидерът се оплака, че за 4 години управление на Борисов само веднъж през 2011 имали среща на 4 очи, като настоящият премиер търсил подкрепата на левицата за изграждането на АЕЦ „Белене".
Станишев се поинтересувал защо цената на централата е скочила на 6,3 милиарда евро и попитал Борисов за държавното участие в АЕЦ „Белене".
Очевидно е, че правителството на г-н Борисов не е било способно да зашити националния интерес в преговорите с руската страна, смята лидерът на столетницата.

Станишев каза, че Бойко Борисов е наясно, че втората атомна централа не струва 10 милиарда евро. С темата за цената според лидера на БСП се манипулира обществото преди референдума.

Попитан от къде има меморандума, Станишев се пошегува - „От един кашон".

На въпрос на News.bg дали 300-те милиона лева, отпуснати от предишния кабинет на НЕК за АЕЦ „Белене" са държавна помощ, лидерът на левицата отговори: „Не са държавна помощ. Много правилно сме постъпили".

Сергей Станишев припомни, че тройната коалиция генерирала излишъци през 2008 и оставила на настоящото правителство резерв от 8,2 милиарда лева, а Борисов ще остави, по думите му, опоскан резерв и 5 милиарда лева нови дългове.

Водихме подкрепа на българските държавни предприятия, капитализирахме БЕХ, припомни още Станишев.
Според него Борисов и ГЕРБ ограбват българските предприятия, взели 1 милиард лева от печалбата на държавните дружества, за да пълнят дупките в бюджета.
"Те мислят ден за ден", категоричен е Сергей Станишев.

Междувременно пред БНР бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков обясни, че всички числа, които се посочват за цената на АЕЦ "Белене", са верни.

"Да, има цена 4 милиарда, тя е основната на строителството, но към нея се добавят задължителните инфлационни добавки, добавят се лихвите по кредитите, докато се строи, добавя се инфраструктурата за свързване на централата... В крайна сметка се получават около 10 милиарда. И винаги е било това числото", изтъкна Трайков.

Той разказа, че на 25 юли 2009 г., когато е станал министър, е прочетол писмо на RWE от 13 юли 2009 г., в което те искат до края на месеца българската страна да каже как от тези 10 милиарда ще финансира своите 5 милиарда. По думите на ексенергийният министър това е бил "въпрос, който те са задавали цяла година и отговор не са получили".

Проведохме много срещи, на които стана ясно, че България може да финансира своята част единствено чрез избор на друг стратегически партньор и започнахме да работим в тази посока, обясни Трайчо Трайков.

Според него след изваждането на документите от министър Добрев на всички е станало ясно, че БСП, които през цялото време твърдяха, че цената е 4 милиарда, са знаели каква е истинската цена.

"Беше необходимо тези документи да се покажат. Никога не е било тайно това, което се съдържа в кореспонденцията с RWE. А 6,3 милиарда са руското разбиране каква трябва да е цената на централата", коментира още бившият министър на икономиката.

В 16.00 часа започна извънреден брифинг на министър Добрев, на който вероятно той също ще опровергава казаното от Станишев.