Енергийната ни система е дестабилизирана, в колапс и пред срив, констатира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в сутрешния блок на БиТиВи.

„В момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това", посочи той и обясни, че секторът „енергетика" у нас не работи, тъй като страната ни не може да изнася произведения тук ток. Като основна причина за това той изтъкна такса „пренос", която спъва конкурентоспособността на енергетиката ни.

„За една година сме загубили 1,5 млрд. лева", изчисли новият енергиен министър. Той разясни, че такса „пренос" зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и допълни, че до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс и тя да бъде премахната.

Стойнев критикува остро и подписаните дългосрочни договори с производителите на електроенергия, които по думите му не са в интерес на обществото. Той обаче не пожела да отговори на въпроса кой е отговорен за тези договори, коментирайки, че не иска да влиза в ролята на министър, оправдаващ се с наследството на предишните управляващи. „Проблемът е как да помогнем на обществото", изтъкна Стойнев, подчертавайки, че 60% от българите са енергийно бедни.

Министърът на икономиката беше категоричен, че ако България започне отново да изнася електрическа енергия, със сигурност ще има развитие на сектора.

На въпрос дали цената на тока ще бъде увеличена, Стойнев подчерта, че първата цел на това управление е тя да не бъде увеличена от 1 юли и припомни, че има искания за рязкото й завишаване.

Стойнев допусна възможността да има ток на две тарифи, но поясни, че това зависи от депутатите, които трябва да гласуват промените в закона за енергетиката.

По отношение на АЕЦ „Белене" икономическият министър беше категоричен, че няма политическо решение за рестартиране на проекта и изтъкна, че само парламентът може да вземе такова решение. „На този етап проектът няма развитие, нямаме финансовата възможност да започнем да строим, нито да дадем държавни гаранции, няма чуждестранен инвеститор", разясни министърът на икономиката и енергетиката.

Стойнев отрече твърденията, че руската страна ни рекетира по отношение на иска за спирането на проекта на втора атомна централа.

„Не бих го нарекъл рекет, а нормални взаимоотношения между две дружества - НЕК и „Атомстройекспорт", заяви той. Стойнев допълни, че България ще внесе контраиск и ще оспорва сумата от 872 млн. евро, посочена в иска, внесен в Арбитражния съд в Женева от руската компания „Атомстройекспорт" заради отказа на България от строителството на АЕЦ „Белене".

Той увери, че в спора България ще бъде представлявана от реномирана адвокатска компания, наета от кабинета „Борисов", но отказа да разкрие коя е тя, нито колко струват услугите й с аргумента, че тази информация е търговска тайна.