Не ме изкушава идеята да бъда президент, след като съм олицетворявал изпълнителната власт в един толкова ключов момент за Европейския съюз и НАТО.
Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за радио „Фокус".

Освен това той допълва, че вече е бил цар и върховен главнокомандващ - „и всичко друго, то за мен не е било някаква амбиция, която никога не съм имал и без това, защото съм възпитан по друг начин, няма мотивировката".

Той не отговаря категорично на въпроса има ли бъдеще монархията у нас, но отбелязва, че и монархията и републиката са системи, които са еднакво стари и исторически погледнато, няма нещо по-модерно.
Аз много се чудя, когато хората възприемат априори, че републиката е по-модерна. Имало е преди 3000 - 4000 години и диктатури, и републики, и царства, тук е въпрос на желанието на народа и каквото пожелае и счита, че е най-полезното и благоприятното и в крайна сметка там е глас народен - глас Божи, коментира Сакскобургготски.

По въпроса за АЕЦ „Белене" - припомняме, по време на кабинета на НДСВ Симеон обяви идеята си за рестарт на проекта - той коментира, че времето ще покаже дали е бил прав.
Лично аз считах, коментира експремиерът, че „Белене" беше нещо много полезно като проект, мотивиращо, дори бих казал като цел за обществото. След като вече бяхме постигнали другите две ключови цели (НАТО и ЕС, б.р.).

От интервюто му става ясно, че той все още търси причината за смъртта на баща си - Цар Борис Трети.
По думите му, трябва да се докаже, че той е починал от естествена смърт.

Както знаете, баща ми е бил на 49 и в твърде добро здраве. Значи има нещо, заявява Симеон и отбелязва, че още през 1973 година е започнал да търси истината - в немски, английски, американски и руски архиви.

Сакскобургготски подчертава, че го прави без чувство за отмъщение, просто иска да знае истината - като син искам да знам от какво е починал баща ми, уточнява той.