Изключително кратък е срокът, в който фирмите, кандидатстващи за поддръжка на информационните системи на Агенцията по вписванията, могат да подадат оферти. Това заяви пред БНР експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Припомняме, на 15 април от Агенцията публикуваха, че обявяват обществена поръчка за фирма, която да поддържа базата данни, защото изтича договорът със сегашната фирма. Поръчката е обявена за 429 хил. лв. без ДДС. Сега институцията дава 98 хил. лв., а срокът за офертите е едва краят на април.

Агенцията по вписванията си търси нова фирма за поддръжка на системите

Агенцията по вписванията си търси нова фирма за поддръжка на системите

Договорът с "Лирекс" изтича на 3 май

"Бюджетирането за тези поръчки започва от предходната година. Няма как да не знаят кога изтича договорът, още по-малко да оставят такъв кратък срок за набирането му, освен ако в крайна сметка условията, които са поставени, и броят на специалистите, които те искат, не водят към конкретен изпълнител. В момента не мога да кажа със сигурност кой е той, но по всяка вероятност това ще води до определен доста ограничен кръг фирми, които биха могли да се класират", заяви Иванов.

По думите му така е редно, тъй като това не е работа за всяка компания, която иска да се упражнява върху система, която влияе на националната сигурност. В България компаниите, които отговарят на високите критерии за тази работа са между 2 до 4.

Нещата изглеждат добре планирани, каза Иванов, но добави, че излиза етичният въпрос със заплащането на държавните служители.

Според него ограниченията за 1000-1500 лв. заплата за специалисти в държавната сфера ще доведе до задълбочаване кризата между частния сектор и държавата. Това може да доведе до харчене колосална сума пари за подизпълнители вместо агенцията да има свои изпълнители. Другият вариант - да има една например държавна агенция за електронно управление - да има екип от такива специалисти, които да обслужват всички останали, предложи Иванов.

Експерът не очаква нов срив на регистрите.

Агенцията по вписванията вече е обект от националната сигурност

Агенцията по вписванията вече е обект от националната сигурност

За да се ограничи рискът от нов срив в системата

"Ако има обжалване на срока за изпълнение на поръчката, няма пречка договорът със сегашната фирма да бъде удължен за известно време", категоричен е той. Според него Агенцията има право да води обществени поръчки по съкратени процедури като обект от националната сигурност, каза Спас Иванов, който не очаква да има обжалвания.

Припомняме, Търговският регистър се срина на 10 август миналата година. От Агенцията по вписванията обявиха, че причините са технически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 17 август се състоя среща между премиера Бойко Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Тогава Борисов изказа недоволството си от ръководството на Агенцията по вписванията заради срива. Той обаче заяви, че смяна на ръководството и уволнения няма да има, докато кризата не се овладее.

Въпреки това тогавашният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка още същия ден.

Прокуратурата, ДАНС и МВР бяха сезирани по случая.

На 17 август беше възстановено подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция "Електронно управление".

Регистърът започна да функционира напълно чак на 27 август.

Заради сериозния срив се взе решение да бъде създадено и единно хранилище на електронните данни.