Вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева планира да се включи в надпреварата за генерален секретар на ООН на мястото на Бан Ки-Мун. Неговият втори мандат изтича на 31 декември 2016 г., съобщава Euractiv.

От известно време се носят слухове, че българският еврокомисар Георгиева проява интерес към позицията в ООН.

Маргаритис Схинас, говорител на председателя на комисията Жан-Клон Юнкер, внесе яснота. Запитан за коментар дали Георгиева е информирала Юнкер за намерението си да се включи в надпреварата и дали двамата са обсъждали въпроса, Схинас отговори, че Юнкер и Георгиева са обсъдили такава възможност. За момента обаче вицепрезидентът Георгиева е фокусирана в настоящата си работа.

„Председателят се възхищава на международния опит, уменията за водене на преговори и огромния капацитет за работа на г-жа Георгиева, която му оказва неоценима подкрепа в управлението на Европейската комисия във времена на предизвикателства", посочва говорителят на Юнкер.

Изданието Euractiv припомня, че името на Ирина Бокова, която в момента е генерален директор на ЮНЕСКО, също се спряга като евентуален официален кандидат на страната ни за висшия пост. Българското правителство обаче не може да номинира и двете едновременно.

Изглежда, че българският премиер Бойко Борисов е запознат с намеренията на Георгиева и не иска да избира кандидат, а очаква големите сили да решат вместо него, отбелязва още Euractiv.