Българските партии продължават да делят една разделена нива, която е със синори, от 30 години насам. Армията на негласуващите стана мнозинство в България. Това не са аполитични хора. Те искат политиците да си вършат работата, да не бъдат сервитьори на скандали, а хора, които си вършат работата. Това заяви пред БНР политологът Любомир Стефанов.

Гласоподавателите много добре виждат нещата. Проблемът е, че политиците като че ли продължават да не ги виждат и се въртим в омагьосан кръг, изтъкна той.

Политологът направи анализ на шансовете на различни формации да влязат в следващия парламент. По отношение на коалицията Продължаваме промяната - Демократична България, Стефанов посочи, че предстои да видим дали 1 + 1 прави две. По думите му новата коалиция има шанс, ако успее да си изглади старозаветните проблеми - когато замирише на победа, да се изпотрепят за реденето на листите. Това може да се превърне в братоубийствено клане, което да им попречи да спечелят избори, които са нарисувани и да ги загубят много цветно, допълни политологът.

Относно процесите в левицата Стефанов заяви, че лявото в България не е успяло да се напълни със съдържание. Според него БСП не е успяла да излезе от образа си на "аграрно-консервативна провинциална партия" от началото на прехода. По времето на Станишев, когато партията губеше избори, печелеше почти 1 милион гласа, поясни той.

17 партии и 7 коалиции се регистрираха за вота през април

17 партии и 7 коалиции се регистрираха за вота през април

Предизборната кампания стартита на 3 март

Възраждането на НДСВ политологът определи като екзотична опция, но бе категоричен, че партията едва ли ще влезе в парламента.

По отношение на ИТН, Любомир Стефанов изтъкна, че партията прави лаишки опит да влезе в парламента с възможността да стартират референдум. По думите му, ако е имало някакъв ореол, някаква енигма зад явлението Станислав Трифонов, вече я няма.

Експертите нямат харизма. Гражданите обичат лидери, които да следват. Тези двамата не успяха да се утвърдят и да оставят следа, каза Стефанов по отношение на новия политически проект на Ива Митева и Любомир Каримански.

Според политологът Български възход е започнала да импонира устойчиво на българските гласоподаватели заради готовността на Янев да си сътрудничи с всеки, който предлага работещи решения, а предполагаема коалиция с ВМРО ще изкристализира патриотичните нотки, които липсваха до този момент на Български възход.

Стефанов каза още и че Възраждане са достигнали тавана на електоралната си подкрепа.