Македонската партия Левица внесе иск до Основната прокуратура в Битоля за забрана на дейността на сдружение "Културен център Иван Михайлов" - Битоля, информира БНР, позовавайки се на БГНЕС.

Мотивът на Северномакедонските партийци е позоваване на чл. 65 от Закона за сдруженията и фондациите.

Ремонтираха фасадата на подпаления от Ламбе Алабаковски български клуб в Битоля

Ремонтираха фасадата на подпаления от Ламбе Алабаковски български клуб в Битоля

Предстои регистриране на българско неделно училище в Битоля и Охрид

"Безспорно е, че на гражданите на Република Македония е гарантирана свободата на сдружаване с цел реализиране и защита на техните политически, икономически, социални, културни и други права и убеждения. Но ясни конституционни и законови разпоредби определят границите на реализацията на тази свобода. Със своите програмни цели и дейности на терен за утвърждаване на идеологията и реабилитация на образа и делото на Иван Михайлов, действията на сдружението са насочени именно към разпалване на национална омраза и нетърпимост, предприемане на действия, противоречащи на Конституцията и закона и нарушаващи свободите и правата на други лица", пише във внесения от Левица документ.

В устава на сдружение "Културен център Иван Михайлов" Битоля, приет на учредителното събрание на 12 март 2019 г., се уточнява, че мисията на сдружението е представяне на живота, идеологията, реабилитация и осветляване на образа и творчеството на Иван (Ванчо) Михайлов.

Според идеологията на Иван Ванчо Михайлов македонска нация и език не съществуват. Сдружението пропагандира тази идеология за промяна на националното съзнание на македонския народ и в своите помещения е поместило цитат от Иван Михайлов в тази посока, се казва в партийния иск.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Според северомакедонските политици дейността на сдружението е насочена към отричане на свободите и правата на македонския народ за свободно изразяване на националната му идентичност. Освен това в социалните мрежи сдружението публикува редовно статии със съдържание, което насажда национална омраза", посочват от Левица.

Македонците твърдят, че Иван Михалов е смята за сътрудник на Хитлер. Според тях дейността на центъра представлява възхвала на фашизма и нацизма, като разпалва чувство на национална и религиозна омраза и нетърпимост към еврейска общност в Македония.

В документа се посочва, че Левица очаква прокуратурата да забрани дейността на сдружение "Културен център Иван Михайлов". 

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Българският културен център "Ванче Михайлов" в Битоля беше открит на 16 април 2022 г. в присъствието на тогавашния министър-председател Кирил Петков и вицепрезидента Илияна Йотова. Това предизвика множество коментари и критики, включително на високо политическо ниво в северозападната ни съседка. Към България бяха отправени обвинения в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.

Преди дни БГНЕС съобщи, че в град Охрид е регистрирано сдружение "Цар Борис III", за което лично Симеон Сакскобургготски е дал съгласието си. Това е второто дружество, което се създава в западната ни съседка през последната година, и в което участват само и единствено граждани на Република Северна Македония и които имат само македонско гражданство, но се чувстват като етнически българи. 

Стево Пендаровски: Лъжа е, че 10 000 българи са били убити в Македония след ВСВ

Стево Пендаровски: Лъжа е, че 10 000 българи са били убити в Македония след ВСВ

Той получи подкрепа от латвийски президент

Еврейската общност и Фондът за Холокоста на евреите от Македония обявиха, че с регистрацията на това сдружение се прославят нацизмът и фашизмът и се разпространява език на омразата.

След обществените реакции от Министерството на правосъдието казаха, че не е подавано искане за положително становище в процедурата по регистрация. Същия ден Централният регистър съобщи, че Сдружението е регистрирано по реда на Закона за сдруженията и фондациите. 

Буяр Османи: В ход са плановете за включване на българите в Конституцията

Буяр Османи: В ход са плановете за включване на българите в Конституцията

Северна Македония ще убеждава гражданите 16 месеца

На 21 април, само седмица след отриването на културен център "Ванчо Михайлов", премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение "Ванчо Михайлов" и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия. Според него, събитието по откриването на този център е "нещо повече от провокация, защото е разбудило духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на Павелич".

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4-ти юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб "Иван Михайлов". Няколко дни по-късно той беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо бе пуснат на свобода.

По време на антиеворопейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски бе сред основните оратори. Той изгори демонстративно Договора с България, Преспанското споразумение и "френското предложение", които, според него, били равностойни на фашизъм.

МВнР разпространи протокола, подписан със Северна Македония

МВнР разпространи протокола, подписан със Северна Македония

Сканирана версия на протокола ще бъде качена утре и на сайта на Министерството на външните работи

В средата на август президентът на РС Македония Стево Пендаровски заяви, че са необходими спешни промени в Закона за сдруженията и фондациите, в които недвусмислено да се реши въпросът с техните наименования. Те трябва да засягат и процедурата за регистрация на имена, включващи исторически събития и личности.

На 18 август 2022 г. Основна прокуратура в Охрид образува по сигнал производство за проверка на твърдения за възможни пропуски при регистрацията на Гражданско сдружение " Цар Борис III" - Охрид. От прокуратурата съобщиха, че е издадено разпореждане до Централния регистър за предоставяне на цялата документация, свързана с регистрацията на това сдружение на българите в Македония.

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Албания и Северна Македония започнаха преговори за еврочленство

Това обаче е само "краят на началото", каза Еди Рама