Македонците избират 29 кмета в 80 общини, също и за град Скопие, където нито един кандидат не получи половината от гласовете на първия вот, който се проведе преди две седмици, съобщи Balkaninsight.

На втория местен вот се очаква малка промяна, след като стана ясно от първите резултати, че партията на министър-председателя Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ печели най-много района, следвана от Социалдемократите (СДСМ) на бившия президент Бранко Цървенковски.

На първия вот управляващата партия спечели в 54 общини, спечелвайки над 400 хиляди гласа. Опозицията спечели 300 хиляди гласа, но взе само 7 общини. В албанския блок Демократичният съюз за интеграция на Али Ахмети спечели в 12 общини, а опозиционната Демократическа партия на албанците на Мендух Тачи в една. В две общини са победили независими кандидати.

Основната награда на изборите е кметският пост в Скопие, където кметът на ВМРО-ДПМНЕ Коце Траяновски има преднина 2:1 срещу Яни Макрадули от Социалдемократите.

Секциите ще затворят в 19 часа местно време. Те са наблюдавани от няколко хиляди местни наблюдатели и няколкостотин чуждестранни.