Имахме нужда някой да каже добри думи за нашите усилия. Това заяви на брифинг в НС председателят на анкетната комисия за изборния кодекс Мая Манолова, след като се запозна с препоръките на Венецианската комисия.

Становището е положително и се дава добра оценка за работата на временната парламентарна комисия за разработване на новите изборни правила, подчерта тя. Ще се съобразим с препоръките на Венецианската комисия при второ гласуване на Изборния кодекс, изтъкна Манолова.

Червената депутатка обаче коментира, че част от препоръките не могат да бъдат изпълнени, защото се отнасят до разпоредби от Конституцията, които няма как да се променят.

Такава разпоредба е отнемане правото на затворниците да гласуват. Строго посочено е в основния закон кои лица могат да оспорват резултатите от изборите, а Венецианската комисия препоръчва и обикновени граждани да могат да оспорват резултатите от даден вот.

По отношение на другите препоръки Мая Манолова обясни, че те вече са отстранени. Такава е например препоръката за повече баланс в членството в ЦИК, изтъкна тя и посочи, че се оценява положително факта, че ЦИК ще е професионална и ще има балансирано участие на опозиция и управляващи в нейния състав.

Целта ни беше изборният кодекс да отговаря на стандартите за честни избори и действително следващите избори, които ще се проведат в България да бъдат демократични и честни, каза Мая Манолова.

Положително оценена е възможността гражданите да бъдат дописвани в избирателните списъци. Активната регистрация обаче е спорна към момента.

Приемането на Изборния кодекс във временната комисия става трудно и бавно, оплака се червената депутатка. Това било заради политическия инат на ГЕРБ. Тежки дискусии тя очаква и в пленарна зала. Усилията си заслужават, смята обаче Мая Манолова.