Столичният общински съвет и кметът на София да не прибързват да обвързват Топлофикация - София с план, според който е нужно изтегляне на нови 2 млрд. лв. заеми. В този момент дружеството вече е натрупало над милиард задължения.

Това становище изрази председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова до Столичния общински съвет и кмета на София Йорданка Фандъкова.

От Топлофикация с обяснение за високите сметки, които са ни приготвили

От Топлофикация с обяснение за високите сметки, които са ни приготвили

Пращат ни да гледаме ютуб канала им за съвети

Повод за нейната позиция е намерението в четвъртък общинските съветници да гласуват плана за надграждане, саниране и рекапитализация, както и финансовия модел, заложени в представения план по договора за техническо консултиране на Топлофикация - София от Black&Veatch Management Consulting.

Според бившия национален омбудсман предложените от консултанта технически решения не са достатъчно обосновани, пренебрегната е възможността за други технически възможности. Тя се позовава на експертни оценки, според които заложената цена е нереално висока.

"Преди планът да бъде приет предлагаме той да бъде съгласуван с "Българския енергиен холдинг" ЕАД, като най-голям кредитор на дружеството и Комисията за енергийно и водно регулиране, която е издала съответните лицензии за осъществяване на дейността му", се казва в становището. 

Фандъкова иска цялата държава да спасява Топлофикация

Фандъкова иска цялата държава да спасява Топлофикация

Тя изтъкна, че София не иска подаяние, а това, което й се полага

Манолова подчертава и факта, че сега текат преговори за съставяне на ново правителство и има неяснота за цялостната енергийна политика на държавата, преди приемане на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на страната до 2050 г., без широко обществено обсъждане и допитване на експерти и всички заинтересовани страни поемането на подобен ангажимент е необосновано и противоречи на интереса на столичани, твърди тя.

"В последните 10 години откакто дружеството стана 100 % собственост на Столична община, управляващите от политическа партия "ГЕРБ" го доведоха до "технически и финансов" колапс", пише Манова.

Американски доклад: Аварии, финансова нестабилност и замърсяване от Топлофикация-София

Американски доклад: Аварии, финансова нестабилност и замърсяване от Топлофикация-София

Предлагат нова когенерационна централа и надграждания за съществуващата, нови котли

Тя изтъква, че мандатът на кмета и на общинските съветници изтича след две години, а предвидените нови задължения и изпълнението на плана могат да се реализират след най-малко 40 месеца. Това означава, че новото управление на София ще бъде обвързано с прибързаните решения, взети днес.

Припомняме, от Българския енергиен холдинг поеха дълга на "Топлофикация София" към "Булгаргаз". Дългът е 121 милиона лева. Това стана след като държавата отказа компенсации на "Топлофикация София"

Бизнесът иска по-големи компенсации за цената на тока и за по-дълго

Бизнесът иска по-големи компенсации за цената на тока и за по-дълго

Мярката да продължи и през декември, но помощта да е 190 лв./MWh