Националният омбудсман Мая Манолова застава зад всички хора с увреждания и ще настоява за приемането на трите закона за хората с увреждания в пакет. Това обяви на пресконференция след среща продължила повече от два часа с хора с увреждания от различни организации.
Манолова бе категорична, че настоява за приемането в пакет на Закона за хората с увреждания, Закона за социалните услуги, Закона за личната помощ.

"Заставам зад абсолютно всички хора с увреждания", заяви Манолова.

Омбудсманът е категорична, че ще направи всичко възможно да си стиснат ръцете с протестиращите майки. Манолова бе категорична, че не може да приеме хората с увреждания да бъдат представяни като "майки срещу майки". "Тази възможност да се създава такова противопоставяне трябва да бъдат пресечени", коментира Манолова. "Седем национални протеста са много - 15 години очакване на реформа са много. Време е за действие", настоя Манолова.

Тя бе категорична, че ще вложи същия ентусиазъм, енергия и сърце за другите два закона.

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Личната помощ е скъпа и струва много, призна Бисер Петков

Има необходимост да направим конкретни стъпки за реформа, според министъра

Манолова заяви, че Законът за личната помощ е кауза на седем национални протеста на майките. "Аз няма да предам тази кауза", увери Манолова и допълни, че ще стои докрай.
"Когато има диалог, когато има разговор се стига до компромис - за мен компромисът е трите закона заедно - всички да са спокойни, че няма накърняване на нечий интерес", заяви Манолова.

Омбудсманът заяви, че ще направи всичко възможно национално представителните организации и протестиращите майки да работят заедно.

Манолова бе категорична, че очаква от социалното министерство да ускори работата по другите два законопроекта в летните месеци и така както министрите няма да почиват през август и експертите да продължат работата на темпо за приемането и на другите два закона.

Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане

Депутатите промениха Закона за интеграция на хората с увреждане

Ще се осигури непрекъсваемост на получаваните месечни добавки и ще се ограничи рискът от сериозно социално напрежение

"Не мога да деля едно увреждане срещу друго увреждане. Законът за личната помощ е написан, той е усъвършенстван, той е добър. Няма да пожаля време и през юли и през август и аз и моя екип ще участваме в подготовката на другите два законопроекта", заяви омбудсманът.

Омбудсманът заяви, че вече е получила покани от различни клубове и организации на хора с увреждания в цялата страна. "Мисля да отида на място", заяви Манолова.

"Мисля, че е крайно време и експертите на социалното министерство да се забързат. Да седнат да работят интензивно - хората очакват промяна, очакват реформа, очакват я сега", заяви Манолова.

Дяволът е в детайлите - личната помощ не е социална услуга

Дяволът е в детайлите - личната помощ не е социална услуга

Капка Панайотова коментира и че сме в състояние да побългарим до неузнаваемост един работещ механизъм

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Манолова: Парите за хората с увреждания изтичат в бездна

Със законопроекта всички засегнати могат да искат лична помощ