Лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки не каза ясно ще влизат ли неговите депутати на заседанията на 44-ия парламент, за да осигуряват кворум.

Пред Нова телевизия Марешки заобикаляше въпросите на водещите и от думите му стана ясно само, че ще има разговори с представители на ГЕРБ.

На въпрос: "Дали с това решение (на партия "Воля" да излезе от парламента - б.р.) се цели "златния пръст", има ли други разговори", Марешки обяви, че разликата между това едно правителство да няма мнозинство и да има 120 депутати и да има "Златния пръст" на Волен Сидеров беше 121-ия глас, който не достигаше. Това правителство си има мнозинство в парламента и дори и да искам, не мога да съм "златния пръст".

От думите му стана ясно, че не иска предсрочни избори - "Искам да ги накарам след 2 г. когато ще свърши мандата (на това правителство - б.р.) България да е по-богата".

Не знаех, че всичко в този парламент зависи едва ли не от "Воля". Основният въпрос не е дали някой дали се регистрира или не, а ако се регистрира какви закони приемат след това и дали приемат да се повишава стандартът на живот, каза Марешки по време на прякото му включване.

"Не сме политически комарджии да залагаме всичко на една карта. Предстои разговор с големия коалиционен партньор (ГЕРБ - б.р.) успяхме заедно с целия български народ да изхвърлим единия вицепремиер (Валери Симеонов), другият - Красимир Каракачанов каза, че ако падне Валери, пада правителството", заяви Марешки.

През целия разговор имаше разминаване между отговорите на лидера на партия "Воля" и въпросите от студиото. "Не е важният въпрос на обществото какво ще направим, ще решим след като го обсъдим с колегите - дали ще се регистрира за кворум в НС".

Като повод за вчерашното обявено излизане от парламента на депутатите от "Воля" техният лидер каза: "през последните няколко месеца ме занимават със сапунения сериал кой ще води листата (на евровота)"... Политическите брокери са поредните измамници, влезли във властта да се облагодетелстват". Той не назова кои са "политическите брокери".

"Аз мисля, че няма никакво значение дали ще се регистрирам - и Валерката и Каракачанов обясняваха, че и без "Воля" парламентът ще работи", заяви политическият лидер, който вчера обяви излизането на своята парламентарна група от народното събрание.

Малко след това той каза: "Каракачанов, ако падне, ще бъде оздравяващо" и отново повтори, че се заговорило за покупка на самолети, а не за пенсии и заплати.

На въпрос: "Не е ли крайната мярка напускането на Парламентарната група?", Марешки отговори: "Да, това е така. Не искаме да се стигне до там. Искаме парламентът да се върне на дневния ред на обществото. В предизборните обещания нямаше самолети, имаше пенсии".

Запитан, ако излезе от парламента дали няма да се възобнови делото за рекет, по което той е подсъдим, той каза: "Делото за рекет... - както аз се противопоставям, така и другите, които имат власт да направят нещо по-добре. .. къде са реалните действия, с които показваме, че милеем за това българите да живеят по-добре". Продължението на думите му отново бе критика срещу сделката за самолетите.

След него в студиото бе поканен депутатът от Обединени патриоти (ОП) Милен Михов. Той обобщи разговора с Марешки така: "Чух, но трудно ми е да коментирам и не разбрах (депутатите на) Марешки напускат или не". Михов припомни как Марешки е коментирал решението на БСП да напуснат парламента като измама.

В правото на отговор Марешки каза за думите на Михов: "Готов съм да рискувам, но с политически комарджии няма какво да коментираме. Видяхте че този човек (Михов) не отговори на основните въпроси - какво правят управляващите или се грижат за това аз какво искам и какво правя".