Следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите и ще остана вярна на правилото - мълчанието е злато. За да могат преговорите да протекат със солидна основа и посока означава да говорим по-малко, а когато има нещо - да бъде споделено пред всички. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в отговор на въпрос за предстоящите преговори за коалиционно споразумение. Преговорите ще се водят точка по точка по документите, с които разполагам, обясни Габриел, имайки предвид Меморандума на ПП/ДБ и Коалиционното споразумение на ГЕРБ.

В отговор на въпрос за ролята и тежестта на ДПС Мария Габриел увери, че преговорите ще се водят между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "По отношение на приоритетите и времето за преговори, мисля, че много ясно сме доказали, че когато има воля да се върви напред, когато се изслушат аргументите на всеки и има разбиране към принципната позиция, сме показали, че можем да вършим много работа за много кратко време. Не искам да мисля за никакви други варианти отвъд следващите няколко дни", обясни Габриел.

Вицепремиерът не отговори на въпроси за имена на министри, с които ще продължи да работи, Габриел отбегна отговор, излагайки ценности като доверие, координация и отговорност.

Тя също така отказа да коментира думите на лидера си Бойко Борисов за премиера акад. Николай Денков като "послушко", но не ги и отхвърли - заявявайки, че се надява да преговаря с хора, които взимат решенията. Самата тя нито отхвърли, нито потвърди дали тя взима решенията.

Мария Габриел не каза и дали ще поиска оставката на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, така както поиска оставката на бившия главен прокурор Иван Гешев. Габриел увери, че ще брани интереси на България.

"Моля ви бъдете търпеливи, защото имаме да свършим доста работа и се надявам, че тя ще бъде успешна. Напълно споделям това, което каза вицепремиера Габриел, трябва да направим всичко възможно през следващите дни да постигнем съгласие", добави премиерът Николай Денков.

Според него няма значение дали с първия или втория мандат се реализира ротацията. Сподели и че е радостен, че преговорите няма да се водят на принципа на промяната на мнението от сутринта до вечерта поне два пъти.

Кабинетът не е закъснял с отчета си, според Мария Габриел

Кабинетът не е закъснял с отчета си, според Мария Габриел

Мария Габриел отчете работата си като външен министър