Министър-председателят Бойко Борисов и германският канцлер Ангела Меркел, както и техните екипи, осъществяват регулярна комуникация по всички теми от взаимен интерес. Това уточняват от страна на пресцентъра на Министерски съвет във връзка с запитвания от страна на медии относно комуникацията между премиера Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел по въпроса за Република Северна Македония.

Както премиерът Борисов, така и канцлерът Меркел са заинтересовани от намирането на решение по този въпрос. Усилията на българската страна винаги са били и продължават да бъдат насочени към постигането на диалог и разбирателство за решаване на двустранните въпроси с Република Северна Македония, но за целта това трябва да се желае и изпълнява от двете страни, заявяват от Министерски съвет и уверяват, че България среща пълно разбиране за тези свои усилия от страна на партньорите й в Европейския съюз.

Сделка в ЕС - България признава македонския език и македонска идентичност?

Сделка в ЕС - България признава македонския език и македонска идентичност?

В замяна Северна Македония признава историческата истина на София - език и идентичност са с български корени

Припомняме, че още преди официално България да излезе с позицията си по започване на преговорите на Р. Северна Македония се появиха коментари, че германското председателство на ЕС натиска страната ни да заеме компромисна позиция. За това предупреди и лично вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, който е и лидер на ВМРО. За натиск намекна и премиерът Борисов в коментара си от Брюксел на последното съвещание там.

Нередно било да има международен натиск върху страната ни заради С. Македония

Нередно било да има международен натиск върху страната ни заради С. Македония

Според Каракачанов ясно искаме повече от Скопие да станат част от ЕС