"В София купените гласове са между 10 000 и 20 000, те ще се решаващи, ако не излизат хората да гласуват. Властта купува по-лесно гласове, но аз обвинявам сериозно негласуващия човек". Това заяви социологът Андрей Райчев пред bTV по повод местните избори.

Според него единственият лек срещу купуването на гласове е хората да отидат до урните и да гласуват.

Той посочи, че след изборите не се отчита особено разместване, тъй като ГЕРБ са запазили позицията си на доминираща политическа сила. По думите му единствено има едно несъответствие между съотношението между първата и втората политическа сила и резултата.

11% от българите готови да продадат гласа си

11% от българите готови да продадат гласа си

81% не биха го направили, а 8% се колебаят

"Главното впечатление от изборите е купуването на гласове и корпоративният вот, има цели секции, в които се гласува 90 на сто, в София в цели райони има ГЕРБ - 2000, другите общо 200, това е очевидно купено", обобщи Райчев.

Вижте профила на госпожа Фандъкова и ще видите какви са гласоподавателите - това са по-заможните хора с по-високо образование, а тя води всички останали кандидати по процент на хората с начално образование, които са гласували за нея, каза още той.

От своя страна социологът Цветозар Томов заяви, че практиките с купуването на гласове се разширяват и в това отношение няма невинни партии. По негови думи проблемът бил в политическия манталитет на българите. Той бе категоричен, че водещата партия в купуването на гласове не е нито ГЕРБ, нито БСП, а ДПС.

Ако не си направят изводи от вота - лошо за ГЕРБ, фатално за БСП

Ако не си направят изводи от вота - лошо за ГЕРБ, фатално за БСП

Това смята доц. Татяна Буруджиева