Инцидентът с главния прокурор ще ни се отрази много лошо в международен план. Това заяви пред БНР бившият заместник външен министър Милен Керемедчиев.

Според него не само нашата политическа обстановка е нестабилна и непредсказуема, но тя явно води до активиране на организираната престъпност, до невъзможност на държавата да се справя с криминалния контингент. Това са все сигнали, които показват, че България и българските представители ще имат много трудна задача да убедят своите европейски партньори, че сме стабилен, предсказуем и предвидим член и на НАТО, и на ЕС, уточни той.

По думите му всичко това ще окаже негативно влияние и върху икономическата среда в страната, а и външнополитическият образ определено ще пострада.

Керемедчиев посочи, че критиките относно върховенството на закона и ефективната борба с организираната престъпност са пречката пред България за интеграцията ѝ в Шенген и еврозоната. Той подчерта, че от прокуратурата се обявяват "гръмки действия", които обаче остават без последствия.

Не е само Нидерландия тази, която повдига въпроса за борбата с корупцията. И другите държави поддържат нейното мнение, просто Нидерландия е рупорът, който изказва всеобщите опасения на европейските ни партньори за това, че България политически се движи в нестабилна среда, а тази среда води до увеличаване на корупционните практики, нестабилност в общите решения, които се взимат на европейско ниво, и непредсказуемост. Много трябва да се свърши. Топката е най-вече в парламента. Първо трябва да се сформира стабилно мнозинство и да се излъчи правителство, което все пак да покаже някаква дългосрочност, както и да приеме изключително бързо законите, които са необходими, поясни Керемедчиев.

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

НСлС: Главният прокурор е мишена за убиване, само случайност го е спасила

В последния момент Гешев сменил колите, открита е бомба и по друг негов маршрут

Според него приемането на законите ще покаже, че има воля за промяна, за борба с корупцията, за върховенство над закона, за контрол над главния прокурор.

Според него опитът за покушение на главния прокурор няма да наклони толкова много везните от общия имидж, който България има.

Трафикът на мигранти през България става изключително добре организирана и структурирана схема, която показва, че явно има и чадър. Неефективната борба с трафикантите на мигранти показва, че в момента властите в България са безсилни или не желаят, или са контроилирани от такива организации, които безпрепятствено продължават да извършват тази дейност, добави той.

По отношение на бюджета, Керемедчиев заяви, че е трудно дефицитът да се свали на 3 процента. По думите му служебното правителство е направило грешка и е изпратило лош сигнал към европейските институции със заложения толкова висок дефицит.