Министърът на икономиката Кирил Петков ще заведе иск срещу двамата члена на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Николай Димитров и Велина Бурска, които той се опитва да уволни. Причината - с усилията си да спрат уволнението си те пречили на дейността на банката. Това съобщи министър Петков на брифинг пред медиите след заседанието на Министерски съвет в сряда.

Главата на икономическото ведомство също така се извини за становището си, отправено преди дни, в което се усъмни в съдебното решение на Софийския градски съд да спре процедурата по вписването на новото ръководство на ББР. Тогава той заяви, че в решението на съда имало "нещо съмнително".

В последствие магистратите от СГС излязоха с остра декларация, в която изразиха възмущение от думите на министъра, като заявиха, че подобни изказвания били намеса в независимостта на съдебната власт.

"Искам да се извиня на всеки, който си мисли, че съм се изказал с идеята да се намесвам в работата на съда. В една правова държава съдебната власт трябва да е напълно независима", поднесе извиненията си икономическият министър.

Съдът пак спря вписването на новия надзор на ББР
Обновена

Съдът пак спря вписването на новия надзор на ББР

Решението е от 29 юни

Вече пет седмици не можем да влезем в управлението на ББР, която е раздавала неправомерни средства на големи компании. Виждам, че уволненият надзор, който е бил участник в това, продължава да обжалва, което е тяхно право, но имаме нанесени вреди на банката, която още няма управляващ орган, каза Петков. Поради този факт не можела да се ползва ликвидността на банката, за да се финансира малкия и среден бизнес.

По думите му емоционалният му изказ бил грешка, но било негов дълг да обяви какво се случва пред обществото. Петков изказа косвени съмнения как четири дела отишли при един и същ съдия, вероятността за което била 1%, макар и пак подчертавайки, че съдът е независим.

Кирил Петков атакува решението на съда за новия надзор на ББР

Кирил Петков атакува решението на съда за новия надзор на ББР

БНБ е одобрило новия Устав на ББР

От своя страна регионалният министър Виолета Комитова подкрепи колегата си министър с коментар за подобния случай и с шефа на "Автомагистрали" инж. Стоян Беличев, който отказва да напусне поста си. "Този въпрос виси във въздуха. МРРБ държи 100% от акциите на "Автомагистрали". Защо принципалът, който е собственик на дружеството, не може да смени изпълнителният му директор. Каква е тази практика", попита реторично регионалният министър.

Съдът пак препъна смяната на шефовете на "Автомагистрали"

Съдът пак препъна смяната на шефовете на "Автомагистрали"

Казусът е попаднал при същия съдия

Въпросът за наличието на противоречива съдебна практика допълни с пример и финансовия министър Асен Василев - шефът на АДФИ, който е в дълъг болничен от началото на работата на служебното правителство, и би трябвало да осъществява лечението си на домашния си адрес, но не е там и отказва да съобщи местонахождението си. Това означава процедура по уволнение, която трае един месец, следващия месец предстои да приключи. В това време съответният ръководител има достъп до базата данни за текущи проверки, може да влияе на служителите, както и има информация, че дори е посещавал работното си място.

Според Василев и това е нон сенс и препоръката му би била за промяна и изчистване на законодателството по въпроса, именно за да няма противоречива съдебна практика.

Правосъдният министър проверява как се разпределят делата в СГС

Правосъдният министър проверява как се разпределят делата в СГС

След като един и същ съдия спря вписвания на новите ръководства на ББР и "Автомагистрали"