"Нека да не слагаме петно на цялата мярка за селските райони. Ако някой е злоупотребил тук е мястото на контролния орган да реши." Това заяви пред bTV бившият земеделски министър Мирослав Найденов по повод скандала с къщите за гости, построени с евросредства.

Найденов уточни, че най-големите опити за измами са по отношение на директните плащания, но по думите му никой не може да упражни 100% контрол.

Според него трябва да се установи дали има системна грешка или човешка намеса в определянето на критериите за проектите. Той обясни, че не могат да бъдат проверени хиляди проекти, затова трябва да се направи оценка на риска.

Найденов подчерта, че през фонд "Земеделие" минава най-голям дял от европейските пари и там където има огромен финансов поток е възможно да има опит за злоупотреби.

"Фактите показват, че има пропуск", заяви бившият земеделски министър.

Мирослав Найденов поясни още, че всички имат достъп до програмата за селските райони. Това, което трябвало да се направи, е анализ на усвояването на средствата.

Той изтъкна, че през 2010 г., когато е първият прием на проект, са усвоени едва 1% от средствата, а през последната година процентът е 46%.

Занижен контрол е причината за скандала с къщите за гости според Мирослав Найденов

Занижен контрол е причината за скандала с къщите за гости според Мирослав Найденов

По думите му във фонда работят над 1600 служители и е възможно да има пробив на определени нива

По отношение оставката на зам.-шефът на фонд "Земеделие" Иванка Мизова той отбеляза, че тя е била правилна, като допълни, че тя нямала никакво право да бъде консултант по проект.

Найденов е категоричен, че виновните трябва да бъдат конкретно посочени.

"Ако не се изчистят системните проблеми, то оставките на този или онзи няма да решат проблема", заяви бившият земеделски министър.

На въпрос дали има конфликт на интереси с къщата на Александър Манолев, той обясни, че ако се докаже, че къщата е негова и по това време той е бил член на управителният съвет на фонд "Земеделие", то тогава може да се говори за конфликт на интереси.

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Започва проверка на всички къщи за гости, построени с евросредства

Главният прокурор нареди проверка и придобитите с финансова помощ от ЕС коли

Припомняме, че Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства. 

Преди това главният прокурор разпореди извършване на проверка на всички проекти с предмет изграждане на жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

Повод за това бяха извършените проверки на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев по изнесени твърдения за злоупотреби с евросредства, както и на депутата от БСП Елена Йончева за три къщи за гости на морето, финансирани със средства на ЕС.

От прокуратурата увериха, че ще търсят връзка между бенефициентите на евросредства за изграждане на къщи за гости и служебни лица.

Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства

Спецпрокуратурата се зае с измамите с евросредства

Акция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас

По повод започналите проверки бившият земеделски министър Мехмед Дикме заяви, че те не са работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и ДФЗ, тъй като те са контролиращият орган, който обаче не си е свършил работата.

По-късно стана ясно, че проверките ще обхванат не само бенефициентите, но и строителите на къщите за гости.

Преди дни земеделският министър поиска оставката и на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, тъй като телефонът й бил обявен в сайт за резервации на къща за гости в село Юндола.

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

Проверяват зам.-министър Манолев за "частна вила с минерален басейн по европроект"

По публикации в медии за злоупотреби с евросредства