От Външно министерство смятат за неуместен предизборния клип на евродепутата Ангел Джамбазки. Това се казва в прессъобщение след получена нота от посолството на Република Северна Македония в София относно предизборен клип на евродепутата Ангел Джамбазки.

Посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство. България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано, се казва в съобщението на МВнР.

Изпратихме протестна нота до външното министерство на РС. Македония

Изпратихме протестна нота до външното министерство на РС. Македония

Заради върнатите 920 български книги

Този клип от български политик идва след 3-дневното мълчание на правителството на Република Северна Македония, което призовахме да се разграничи от клеветническите публикации на словенската неправителствена организация "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания".

"Правителството в Скопие не само не осъди въпросните публикации, но нарече "реномиран" института ("Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания"), който напада с лъжи две държави-членки на ЕС: България и Германия. Забелязваме и пълното информационно затъмнение в медиите на Република Северна Македония относно българския демарш по повод словенската НПО, което свидетелства доколко властите в тази страна-кандидатка за Европейския съюз толерират плурализма и правото на свободно изразяване на мнение", се казва в становището.

България предоставя почти 85 000 лв. на РС. Македония за социални проекти

България предоставя почти 85 000 лв. на РС. Македония за социални проекти

Това е част от помощта за развитие

Припомняме, ябълката на раздора между София и Скопие е решението на България да забави началото на преговорите за еврочленство на РС Македония. На заседанието на Европейския съвет от 18 октомври 2019 г. не се постигна съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Още преди това преговорите между българските и македонските историци в общата комисия започнаха да буксуват, като препъникамък се превърна фигурата на Гоце Делчев. Срещата на 13 септември 2019 г., беше определена като "най-безплодната".

Освен упорството на македонските учени в съвместната историческа комисия в РСМ се наблюдава дискриминация към хората, определящи се като българи. Само през 2020 година с издадените от вицепрезидента 279 указа е променено гражданството на близо 19 хиляди души от РСМ.

В Македония дори певецът Васил Гарванлиев, който представлява страната на конкурса Евровизия беше заплашван след като заяви, че има и българско гражданство.

Преследването на българските книги и култура в РСМ да остане в тоталитарното минало, иска Радев

Преследването на българските книги и култура в РСМ да остане в тоталитарното минало, иска Радев

Президентът дари тетралогията на Димитър Талев за инициативата "Изпрати българска книга в Македония"