Редица браншови организации от сектор "Плодове и зеленчуци" заявили подкрепа към министъра на земеделието д-р Иван Иванов в писмена позиция. Членовете на асоциациите обсъдили предложенията, които Иванов отправил към тях.

С това се похвалиха от ресорното ведомство, след като в сряда от Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и Националната асоциация на картофопроизводителите възроптаха срещу неадекватната политика на министерството и обявиха, че излизат на протест на 22 март.

Иванов обвини дружество, че саботира изкупуването на зърното
Обновена

Иванов обвини дружество, че саботира изкупуването на зърното

Земеделският министър Иван Иванов настоя за оставки

От Министерството на земеделието отбелязват, че браншът настоява да се подобри политиката и отношението към сектора, както като финансова подкрепа, така и за решаване на всички административни и организационни проблеми, които срещат производителите.

В писмото се казвало още, че се очаква да бъдат изпълнени поетите от ръководството на земеделското министерство ангажименти за заявяване на компесаторни мерки в Брюксел или в България заради повишаването на цените на тока, торовете, препаратите и горивата, за да бъде възможно отделните производства в сектор "Плодове и зеленчуци" да продължат да съществуват.

Декларацията е подписана от Съюз на дунавските овощари, Асоциация български пипер, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Добруджански овощарски съюз, Национална био асоциация, Национален съюз на градинарите в България и Съюз на овощарите в България.

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Проверяват за наличие на спекула

Подкрепа към Иван Иванов била заявена и от Националната асоциация на картофопроизводителите. "Членовете на организацията благодарят за проявеното разбиране и професионалното отношение към проблемите на картофопроизводителите, причинени от пазарните сътресения, във връзка с последствията от COVID и поскъпването на енергоносителите, както и основни суровини при производството, вследствие на войната в Украйна", посочват от министерството.

От ведомството допълват, че всички организации в своите позиции заявяват кредит на доверие към министър Иванов и отменят планираните стачни действия, в очакване на изпълнението на поетите ангажименти.