В политическото пространство има място за нов дясноцентристки субект, заяви председателят на НДСВ Христина Христова.

Жълтите подават ръка за включването в този субект и на близо 14% от българите, подкрепили Меглена Кунева за президент. Вече я има топлата връзка, коментира от своя страна и Олимпи Кътев. По думите му над 40% от българските граждани се обявяват за центристи.

В НДСВ все още не са единодушни дали в новият субект трябва да се включи и ДПС, които принадлежат към европейското либерално семейство. Според Минчо Спасов - член на контролната комисия в НДСВ, ако ДПС влезе в този нов субект, то това ще стане открито, а не „както Бойко Борисов флиртува тайно с Ахмед Доган и Георги Първанов".

Олимпи Кътев не е против влизането на ДПС в новия субект, защото както той сам се изрази „НДСВ най-много са им сърбали попарата и най-добре си ги познавали".
Категорично против ДПС е общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. „Това е една бизнес-партия", категоричен е той.

Иначе жълтите се отчетоха за резултатите след изборите. Те имат 24 избрани кмета, 333 общински съветници, от които 51 общинари чисто партийни.
„Това не е желаният резултат за НДСВ, но той е близо до целта ни за участие в местната власт", подчерта Христина Христова.

От НДСВ се заканиха още от днес да започнат да работят за парламентарните избори с нови лица и нови професионалисти. „НДСВ излиза от тези избори по-нова и по-силна партия", заяви Христова.

„НДСВ е четвърта политическа сила в България", подчерта Олимпи Кътев. Той посочи, че сините загубили Плевен, защото отказали подкрепата на жълтите. „Най-големият играч за съжаление се оказа ДПС", зави Кътев. Намесата на ДПС в тези избори беше най-силна и категорична в полза на ГЕРБ", посочи той. На тази мисъл го навява целувката, искана от Доган от БСП, тъй като това изявление на лидера на ДПС предизвикало бурна радост в средите на ГЕРБ.
Друго доказателство е слабата намеса на Ахмед Доган на тези избори. В смесените райони едва една трета от избирателите на ДПС гласували. От тях две трети подкрепили Калфин, а останалите - кандидат-президентската двойка на ГЕРБ.

В пресконференцията на НДСВ се включи Стефан Стефанов, който за малко да стане кмет на Бутан, като съобщи за манипулации на вота. Оказа се, че той спечелил изборите с 22 гласа повече от кандидата на ГЕРБ. След 6 часа по молба на опонента му общинската избирателна комисия разпоредила повторно преброяване. При него изведнъж се оказало, че 60 от подадените за Стефанов бюлетини са недействителни. Той представи и решение на ОИК-Козлодуй, от което става ясно, че председателката с коректор е заличила данните в документа.

В подкрепа на Стефанов изненадващо дойде и депутатът от БСП Георги Божинов, според когото за случая в Бутан трябва да се намеси главният прокурор. Социалистът е категоричен, че в случая става въпрос за организирана престъпна група за фалшифициране на изборите.