Централната избирателна комисия отхвърли искане на Николай Малинов за отпечатване наименованието на партията в бюлетината като "Русофили за Възражданде на Отечеството", съобщават от комисията. 

Думите "РУСОФИЛИ ЗА" не са включени в наименованието на партията съгласно удостоверението за актуално състояние, поради което искането за отпечатване на наименованието на партията в бюлетината с тях преди пълното наименование по съдебна регистрация на партията следва да бъде отхвърлено в тази му част, поясняват от ЦИК.

От друга страна не е заявено съкратено наименование на партията за отпечатване върху бюлетината, поради което следва да се приеме, че е заявено пълното такова, а именно "Възраждане на Отечеството".

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Николай Малинов прави партия с русофилите извън БСП и ДПС

Ще се бори за интересите на България, а не на Русия

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в тридневен срок от обявяването му.

Партията на Малинов е регистрирана под името "Възраждане на Отечеството" за участие в изборите за народни представители на 4 април 2021 г., като са изпълнени изискването за наличие на необходимите 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията на партия. 

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона
Обновена

Николай Малинов: Ако решим, ще направим партия и ще променим закона

Не знам да е подсъдно да имаш намерение, обясни шефът на "Русофили"

Припомняме, навръх 9 септември 2019 г. електронното издание на в. "Дума" съобщи, че бившият главен редактор Юрий Борисов е арестуван по обвинение за шпионаж. Той бе изведен от дома си с белезници. По-късно стана ясно, че Борисов само е разпитван като свидетел. Вечерта от прокуратурата съобщиха, че все още няма обвинения по разследването.

На следващия ден председателят на Сдружение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен за дейност в полза на чужда държава.

На 12 септември прокуратурата пусна доказателства за дейността на Николай Малинов. Тогава му е наложена парична гаранция в размер на 50 000 лв.

На 4 ноември 2019 г. стана ясно, че съдия Андон Миталов е разрешил на Николай Симеонов Малинов да напусне пределите на Република България за времето от 01.11.2019 г. до 05.11.2019 г. включително.

Причината за това разрешение е поканата Малинов да получи награда лично от президента на Русия Владимир Путин.

Самият Малинов обяви, че не е шпионин, а е патриот.

По-късно - на 5 февруари 2020 г. от САЩ обявиха съдия Миталов, че е първият българин със забрана да влиза в страната им.