До края на мандата на този ЕП темата с двойния стандарт при храните може да приключи окончателно. Тази позиция изрази българския евродепутат Момчил Неков в Брюксел.

"Най-важно беше да се обърне тенденцията", заяви той. Неков припомни, че преди в Западна Европа не са считали, че има двойни стандарти.

Гражданската петиция по темата идва в помощ на каузата. Има законодателни стъпки, които трябва да се извървят, обясни още българският представител в ЕП. В Комисията по вътрешния пазар са гласувани законодателните промени. Двойният стандарт влиза в черния списък и ще се наказва солено, по думите му.

Санкция за компания, която прилага двоен стандарт е 10 млн. евро или 4% от годишния оборот. Това ще действа възпитателно по мнението на Момчил Неков.

Глобите ще влизат в компенсационен фонд. Двойният стандарт се забранява и при перилни препарати, както и в автомобилната сфера. Това е първата стъпка, която е важна, за да имаме единни стандарти на територията на европейския единен пазар, обясни евродепутатът.

Една от страните сме с най-малко сигнали за двоен стандарт при храните

Една от страните сме с най-малко сигнали за двоен стандарт при храните

Това съобщи евродепутатът Емил Радев

Той иска българското правителство да е проактивно, за да се случат нещата. Неков вярва, че позитивен сигнал е, че темата се развива по време на Румънското председателство. Темата трябва да приключи до края на мандата на настоящия ЕП. Умерен оптимист съм, изтъкна той.

Вторият вариант е ЕП да излезе с призив и забраната за двойния стандарт да бъде гласувана в пленарна зала само на първо четене. Очаквано срещу темата имало съпротива от големите корпорации.

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Откриха двоен стандарт и в цените на храните у нас и в чужбина

Освен с различен състав, храните у нас са в пъти по-скъпи

Според него, за да се преборят крайните националисти трябва да се приеме законодателство, което да пази всички европейци в един европейски пазар и да няма дискриминация. Съвсем скоро ще има напредък и по темата за планинските продукти. Хората имат очакването мярката да се случи, ще бъдем от първите държави в ЕС, които ще използват марката планински продукт като гаранция за качество.

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Проверяват има ли двоен стандарт за храните у нас

Шефът на БАБХ разпореди проверка

Българският евродепутат откри изложба в ЕП "Моята страна", която представя емоциите и визията на художниците - журналистката Деница Гацинска и Вили Николов за България. Творбите представят страната ни, нейната култура, традиции и бит.