Лидерът на БСП Сергей Станишев поиска незабавно оставка от кабинета "Орешарски" в словото си пред пленума на левицата, започнал в ранния следобед на „Позитано".

Плевнелиев свиква КСНС във връзка с предсрочните избори
Още...

Това трябва да стане веднага след преодоляване на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, уточни Станишев в присъствието на премиера Пламен Орешарски.
Колкото по-бързо се постигне стабилност, по думите му, толкова по-добре за хората.

Лидерът на столетницата иска избори до края на юли. Това бил възможен срок, по думите му. Посочването на тази дата обаче вся смут в залата, където се провежда пленумът на БСП.

БСП не се е вкопчила във властта, каза още Сергей Станишев. Готови сме за спешни консултации с всички политически сили и с президента, допълни той.
По повод на исканата му оставка от част от столетницата той поиска отговор - има ли партията му доверие в него да проведе предсрочния вот.

Можем да държим управлението, но не и ако имаме подкрепа само на думи, заяви той.

Не можем да носим сами отговорността за правителството, подчерта Станишев.

Партията платила цената, по думите му, на внушенията, че БСП е мандатоносител, а реалният управляващ е ДПС.

Направи впечатление, че той говори за партньорството с ДПС в минало време. Бяхме лоялен и коректен партньор, заяви лидерът на червените. По думите му, въпреки това столетницата се оказала неумела и нерешителна в упражняването на властта.

Сергей Станишев настоял за широки консултации с ДПС, като настоял за повече властова отговорност на БСП. Това обаче не се приело от коалиционните партньори.

Националният съвет на БСП приключи след близо 8-часово заседание

Станишев призна, че кабинетът едва ли ще изкара мандата, но двете партии трябвало да са по-координирани за изход от ситуацията. Не очаквах от ДПС точно този ход - да излязат с присъда за кабинета, сподели Сергей Станишев.

Трябва да помним от къде тръгваме и накъде вървим, каза още лидерът на БСП и припомни авторитаризма на ГЕРБ и страха. Нормализацията на страната, по думите му, била още в началото.

Пред членовете на Националния съвет той каза, че партията трябва да се гордее с постигнатото от кабинета за една година. Хората трябва да кажат отново, по думите му, какво искат да им се случи - Борисов премиер, Цветанов вътрешен министър или Бареков начело на държавата.

На изборите за ЕП партията се представи зле, заяви още Станишев.

Управлението е изкуство на възможното, каза още лидерът на столетницата. „Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път след 1989 година се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва за всички проблеми в страната, натрупани за 23 години. А и отпреди това", коментира той.

„Посрещам с усмивка на съжаление всичко това. Но не и със страх. Не и със загуба на увереност в това, че не сме изневерили на себе си. Болката, обидата и охулването няма да унищожат БСП. Предвестниците на поредния ни крах отново ще се окажат обикновени лъжепророци", сподели червеният лидер пред членовете на пленума.

Няма да позволя БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла. Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Нека всички, които крещят срещу нас да знаят - загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак", закани се Сергей Станишев."

Когато всички си мислят, че сме най-слаби, тогава е важно да покажем силата си. Тогава трябва да покажем, че имаме кауза, че имаме принципи и умеем да ги отстояваме", допълни той.

Лошата новина за онези, които злорадстват в момента е, че БСП има хъс да се бори, да отстоява гордостта си, себе си, достойнството си, доволен е лидерът на столетницата.

„Ние сме толерантни. Ние сме предвидим и коректен партньор. Но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие или покана за злоупотреба с доверието ни. Че това може да бъде повод да бъдем притискани, защото освен любезна усмивка можем да покажем и сила", заяви още лидерът на БСП.

„Искам днес да кажем ясно: заслужаваше ли си да се нагърбваме с този мандат, с риска да носим такава тежка отговорност за управлението от почти невъзможна позиция и в ненормална обществена обстановка?", попита лидерът на столетницата.

„Нека да попитам - забравихте ли как изглеждаше България на колене? Забравихте ли демонстрацията на просташка безнаказаност, самодоволната наглост и правенето на политика с неполитически средства, което беше запазена марка на управлението на ГЕРБ? Забравихте ли страха, полицейщината, газенето на бизнеса, арогантността и безразличието към хората, стотиците хиляди прекършени съдби, унищоженото достойнство на милиони?", продължи с въпросите той.

„БСП се е доказала като партия, отговорна към България. Затова час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде новият парламент и кой да поеме отговорност за управлението на страната, за следващия бюджет, за пътя на България, за реформите, които са нужни - в образованието, администрацията, икономиката, здравеопазването", каза лидерът на БСП.

По думите му най-голямата опасност пред страната в момента е ситуацията на нестабилност. България не може да си позволи това, убеден е лидерът на червените.  „Правителството е заложник на нестабилността в парламента и това създава не просто несигурност в управлението. Това поставя под риск икономическата и социалната стабилност в страната, финансовата и енергийната система, договарянето на новата финансова рамка за еврофондовете, функционирането на институциите изобщо.

3 или 4 месеца неяснота и липса на политическа стабилност ще се превърнат в агония, която ще се отрази крайно негативно на ситуацията в страната", смята Станишев.

Той призна все пак, че столетницата има нужда от промени. БСП има нужда от големи промени в структурите си, призна той. Промени обаче можело да се случат, ако всички в левицата ги искали.

БСП има всички основания за самочувствие, БСП може, БСП има силна кауза и може да се бори за нея, сподели още лидерът на столетницата.

След изказването му заседанието на БСП продължи при закрити врата, подробности за което очаквайте по-късно тази вечер.

По-късно премиерът Пламен Орешарски напусна „Позитано" 20, където Националният съвет на БСП вече няколко часа решава съдбата си. Единствените думи, които премиерът изрече пред журналистите бяха: „Дебатите продължават!".

Орешарски бе изпратен от червената партийна централа с викове „уволнение" от няколко протестиращи граждани.