От партия СДС смятат, че е несправедлива идеята да не се заплаща първият ден от болничните на работещите. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

"Според нас, това е на първо място унизително към огромния брой българи, които не получават фалшиви болнични. Предлаганата мярка ги прави измамници по подразбиране, което е недопустимо в едно солидарно и справедливо общество", пишат от СДС. 

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Минималната пенсия става 250 лв. от 1 юли 2020 г.

Първият ден болничен няма да се плаща

Те питат каква е логиката, когато не можеш да се справиш със симулантите, да наказваш наистина болните, които трябва да се лекуват и имат нужда от пари.

Вторият им аргумент срещу незаплащането на първия ден от болничните е, че то ощетява всеки, който добросъвестно си плаща осигуровките. С ежемесечните си вноски работникът покрива и периодите, в които е в болничен

Горанов предложил да не се плаща първия ден болничен

Горанов предложил да не се плаща първия ден болничен

Патриотите отричат те да са автори на идеята

СДС от години отстоява позицията си, че също толкова несправедливо е, да се товарят и работодателите. Тази мярка беше приета като временна през 2010 г., по време на кризата, но се превърна в постоянна. Тя трябва бъде отменена и болничните да се плащат изцяло от НОИ, пише в позицията.

От партията искат да има регламент за кое заболяване колко дни болничен се падат. "Трябва да има точен регламент и точна система за контрол", пишат от СДС.

Призоваваме Съвета на управляващата коалиция сериозно да преосмисли това си предложение и да го оттегли, защото е несправедливо, недалновидно и води до ненужно социално напрежение, завършва позицията на синята партия. 

За болно дете и трудова злополука да се заплаща и първия ден от болничните

За болно дете и трудова злополука да се заплаща и първия ден от болничните

Държавата подпомага бедните пенсионери, но под условие, твърди Менда Стоянова

Припомняме, че мярката за неплащане на първия ден от болничните беше представена вчера, 14 ноември, след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

Малко по-рано днес от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични вследствие на трудови злополуки. Тя коментира идеята с думите: "Няма 100% справедливост".

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното вчера предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

Заради критиките към идеята първият ден от болничните да не се заплаща, Обединените патриоти отрекоха те да са нейни автори и подчертаха, че това било идея на ГЕРБ и по-конкретно - на финансовия министър Владислав Горанов.

От Българската търговско-промишлена палата пък приветстваха идеята за неплатен първи ден от болничните. Според тях работодателите не трябва те да се натоварват с нито един ден болнични.

От АИКБ поискаха среща с премиера Борисов за неплащането на първия ден на болничните.