Екип от министерството на туризма започва законодателна инициатива за регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сектор. Информацията е от ведомството на служебния министър Стела Балтова.

О министерството на транспорта и от министерството на туризма искат да наложат регламент като уверяват, че това пътуване на осем плюс едно е неекологично и оставя голям въглероден отпечатък.

Обмислят въвеждането на задължителна застраховка на пътниците, гаранции чрез наличието на набор от задължителни документи, че шофьорът извършва именно превоз на организирана туристическа група. Сред предложенията са и въвеждане на допълнителен изпит по подобие на тези за таксиметрови водачи, наличие на договор с туроператор и др.

В България има около 50 хиляди автомобили тип 8+1, от които 20 хиляди са притежание на юридически лица.

И досега многобройните нерегламентирани превози поставят туроператорите и хотелиери в ситуацията на нарушители. Бизнесът се нуждае от правилната му регулация, уверяват от ведомството на Балтова.

За последните два месеца бяха проведени четири работни срещи - една на ниво министри и три - на ниво заместник-министри и експерти. Участници бяха от министерствата на туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

През последните години пазарът все повече наложи пътуването в малки групи и бутикови туристически продукти, като тази тенденцията се наложи още повече в обстановката на световната пандемия с коронавирус, допълват от туристическото ведомство.