Национална конфедерация на труда бе обявена днес на пресконференция в БТА с председател Веселина Ганчева. На практика това е създаване на нов вид синдикат, който идва като противовес на съществуващите синдикати КТ "Подкрепа" и КНСБ, обявиха създателите.

В новата конфедерация влизат "Синдикат на българските медицински специалисти"(СБМС), "Автономна работническа конфедерация" (АРК) и "Синдикален съюз АХА".

Медсестрата Мая Илиева: Пандемията показа дупката в системата
Обновена

Медсестрата Мая Илиева: Пандемията показа дупката в системата

Отправи упрек към журналистите, че не са със сини лентички

Веселина Ганчева обясни, че вече има над 30 синдикални секции в различни градове на страната, а служителите, които подават сигнали от цялата страна, вече са десетки. Изтъкната бе борбата в здравния сектор за правата на медиците, подета от медицинските сестри Мая Манолова и Бойка Атанасова миналата година.

"Работи се по много сигнали, има спечелени дела. Водят се в момента дела срещу работодател от болницата в Стара Загора, в Свищов за нарушаване на правата на трудещите се. Работи се и с Комисията по дискриминация, като има заведени дела в ход. Ние сме синдикати, които не се притесняваме да се борят срещу институциите и работодателите", обясни Ганчева и даде заявка за това. Тя обаче призна, че нямат общи действия и не общуват с официалните синдикати.

Обединението работи вече две години заедно, а от днес става официално.

"Две години се води обща борба, различното от казионните синдикати е, че са създадени от работници във всички сфери на работа", каза още Веселина Ганчева.

Мед. сестра Мая Илиева искала да основе нов синдикат

Мед. сестра Мая Илиева искала да основе нов синдикат

Протестите, организирани от Илиева тази пролет, са в нарушение на устава на Федерацията

Даниел Атанасов от Синдикален съюз АХА обясни, че те обхващат химическото производство, заетите в частния сектор и предприятия за хранене, които пострадаха от пандемията. "Автономна работническа конфедерация" (АРК) работи на регионален принцип, независим от държавата, бизнеса, партиите. Той даде за пример като случай на синдикални действия - градския транспорт във Варна, където кондукторите ще бъдат заменени от електронни системи, а е извоювано на работниците да им бъде осигурена преквалификация.

Медицинска сестра Мая Илиева обясни, че и медици се влели в новата конфедерация. Целта - единствено чрез обединението може да се постигне нещо, затова и канят и други малки синдикати.

Работодателите отговарят на синдикатите за сумираното работно време

Работодателите отговарят на синдикатите за сумираното работно време

Смятат, че излизането им от работната група е крайно

Пред news.bg самата Мая Илиева обясни, че работи на свободна практика в момента в мобилна сестринска практика и вижда отстрани още по-ярко пукнатините в здравната система. Работи се по много сигнали - неплащане на извънреден труд, подадени сигнали за нежелание за ваксинация и други, обясни още Илиева.