Да се върнат безплатните тестове и COVID добавките за медиците на първа линия. Това препоръча омбудсманът Диана Ковачева на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, информираха от администрацията на Националния омбудсман.

COVID добавките са за работещите на първа линия лекари, медицински специалисти и друг персонал, които се борят всекидневно с COVID пандемията. Ковачева изтъква сериозния дефицит на кадри в системата и необходимостта от мерки и стратегия за неговото преодоляване. 

1496 са новите случаи на COVID-19

1496 са новите случаи на COVID-19

24% са положителните проби

Искането на Ковачева е по повод засилващата се нова COVID вълна и постъпили сигнализи от медици за напрежение в техните среди, заради спрените средства.

"Посочените допълнителни възнаграждения бяха въведени с аргумента, че са ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на персонала. След отпадането им, работещите в системата на здравеопазване съобщават за наличието на редица проблеми и обръщат внимание, че се наблюдава сериозно увеличение на случаите на COVID-19, с произтичащо от това повишено натоварване на лечебните заведения и риск за работещите в тях и техните близки", пише омбудсманът. 

Медици от "Пирогов" излязоха на протест

Медици от "Пирогов" излязоха на протест

Те настояват да им бъде обяснено защо е сменено ръководството на болница

Проф. Ковачева допълва, че на практика медиците всеки ден са в контакт с пациенти с коронавирус, което създава сериозен риск както за самите тях, така и за близките им. Тя посочва също, че отпадането на допълнителните възнаграждения оставя тях и семейства им с доходи, идентични на тези отпреди пандемията преди две години.

"В същото време, ръководители на лечебни заведения за болнична помощ отбелязват, че не са в състояние да повишат възнагражденията на персонала, поради постоянно растящите цени и разходи. В тази връзка се съобщава и за случаи на противопоставяне на персонала на различните лечебни заведения, което рефлектира и върху правата на пациентите", пише Ковачева.

Тя изтъква и увеличения брой случаи на отказ на болници да приемат пациенти, в това число транспортирани от екип за спешна помощ, когато се налага в продължение на няколко часа да търсят лечебно заведение, в което да бъде настанен пациентът, чието състояние често е животозастрашаващо. 

Да се върнат PCR и антигенните тестове към личните лекари, искат пациентските организации

Да се върнат PCR и антигенните тестове към личните лекари, искат пациентските организации

Те искат да бъдат безплатни

"Бих искала да обърна внимание също, че в момента достъпът на гражданите до тестове за COVID-19 не е гарантиран. Тестовете по метода PCR в извънболнична помощ, с които е възможно откриване на заболяването в съвсем ранен етап, в момента могат да назначават само специалисти, към които пациентите се насочват едва при възникване на усложнения", смята Ковачева. Бързите антигенни тестове все още се заплащат изцяло от пациента, допълни още проф. Ковачева.

Омбудсманът настоява да се гарантират както правата на пациентите в условията на пандемия, така и трудовите и професионални права на работещите в системата.

Тя подчертава необходимостта за осигуряване на гарантиран достъп на гражданите до ваксини срещу COVID и недопускане на случаи, желаещите да се ваксинират, да бъдат връщани по различни причини.