Изборният процес в България е един от най-прозрачните, а в момента трябва да се съсредоточим върху качеството на организацията при наличните условия, а не да правим промени. В това бе категоричен вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия. Той е убеден, че не трябва да се създават проблеми с промени, които са драстични. До изборите остават малко повече от 2 месеца, след като президентът Румен Радев ги насрочи за 4 април.

"Самият изборен процес не дава възможност за сериозни манипулации. Ако има изкривявания, то те се осъществяват извън изборните секции", убеден е Дончев.

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Отсрочката от седмица за изборите е посочена от Караянчева като нужното им време

Много политически партии, по думите му, се упражняват по темата с изборния процес, за да извлекат политически дивиденти. Но и това е част от опозиционното политическо говорене - такова беше определението, което Дончев даде за притесненията на бившия втори в ГЕРБ и "машината за избори" Цветан Цветанов.

Според Дончев, това е част от опозиционното говорене, част от политическата конструкция и затова Цветанов да говори така било е съвсем нормално. Ако някой има добър резултат, изборите нечестни ли ще бъдат, попита Томислав Дончев.

В момента се работи по организацията за гласуване на карантинираните български граждани - мобилните екипи, тяхната ваксинация и обезпеченост на изборния процес.

За идеята за гласуване по пощата за българите зад граница опасенията са дали ще се запази тайната на вота, дали няма значим риск за злоупотреба с правото на глас, а и дали заради пандемията ще се спазят сроковете за доставка. Основното е обаче опасенията за опазване на тайната на вота.

"Прозрачност без граници" с 4 въпроса към МВнР за вота на българите в чужбина

"Прозрачност без граници" с 4 въпроса към МВнР за вота на българите в чужбина

Да се гарантират избирателните права на сънародниците ни зад граница, настояват от Асоциацията

Най-тежкият политически резултат след изборите би било нулево доверие, представителство, в което никой не вярва и тежка конституционна криза. Ударите върху изборния процес не са добра политическа технология, отсече Дончев

Приоритет ни е опазване на изборния процес като обществено доверие, заяви Дончев. "И 5 гласа на починали вече хора да се появят, това ще сложи такова петно върху изборния процес, че настоящите упреци за купуване и манипулации на вота, ще ни се сторят детска игра", предупреди Дончев, но не отговори на въпрос по каква причини не са изчистени избирателните списъци у нас. Припомняме, според "Атака" около 600 000 са мъртвите или кухи имена в тези списъци.

От къде мога да знам в коя политическа глава, каква скверна идея ще се появи.

България трябва да измисли технология, с която да държи българските граждани зад граница близко до изборния процес, по думите на вицепремиера. Както той обясни ГЕРБ нямат интерес да държат сънародниците ни в чужбина далеч от изборите, защото партията има добро представителство в чужбина.

Томислав Дончев защити предложението за видеозаснемане или видеопредаване на броенето на бюлетините, въпреки че има някои подозрения за техническото осигуряване, особено в някои малки и отдалечени населени места. "Не виждам нищо лошо в още една мярка за прозрачност, в крайна сметка протоколът така или иначе е публичен. Въпросът е за техническа възможност това да се случи - видеопредаване в реално време или възможност да се прави запис", заяви Томислав Дончев.

Въпрос е обаче на правна техника и да се види кой точно протокол и нормативен акт трябва да се променят, за да може да се въведе такова видеозаснемане. Томислав Дончев отхвърли идеята правителството да изготви предложения за това с аргумент, че няма време. Така идеята остава в ръцете на Народното събрание.

На този етап няма яснота какъв процент от тези 130 000 души, заети в изборния ден, ще пожелаят да се ваксинират. Работи се по протоколите за безопасност с дезинфекция, максимална дистанция и осигуряване на лични предпазни средства, включително протокол за гласуване с машина. Засега няма препоръка на гласуващите граждани да се осигуряват лични предпазни средства.

Към момента ГЕРБ не мисли за коалиция след изборите, а усилията й са насочени към спечелване доверието на избирателите.

Само управляващите се притесняват от датата 4 април, според Цветанов

Само управляващите се притесняват от датата 4 април, според Цветанов

ГЕРБ и ДПС щели да бъдат партньори в предстоящия вот