От партия Национален фронт за спасение на България призоваха Светия синод на Българската православна църква да последва примера на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква. Това се казва в позиция на НФСБ.

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

Атинският архиепископ Йероним изненадващо отменил среща с Вартоломей

Партийците смятат: "за критично важно Българската православна църква да се включи в този процес и последва българската държавна политика". Според тях по този начин българите в Украйна щели да имат своя независима Църква.

Призивът, отправен към БПЦ, е мотивиран с водената последователна политика от изпълнителната и законодателната власт у нас за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България.

Националистите припомнят призива си от 21 февруари 2018 г. Васил Левски да бъде канонизиран
Припомняме, Църквата има хилядолетна догматика и строги правила за канонизация на определени личности.

НФСБ напомня на Светия синод да канонизира Левски

НФСБ напомня на Светия синод да канонизира Левски

Искат среща с Негово Светейшество патриарх Неофит

Припомняме, от 14 септември 2018 г. с решение на Светия Синод на Руската православна църква руският патриарх Кирил спря поменаването на Вселенския патриарх Вартоломей, но евхаристийното общение между двете църкви не се прекратява.

Това дойде след като от Руската православна църква (РПЦ) призоваха останалите православни църкви да организират събор за обсъждане на църковната ситуация на Украйна. В света има 15 православни църкви, сега Руската е най-голямата.

Година преди това решение, на 30 ноември 2017 г. Руската православна църква за пръв път официално призна независимостта на Украинската православна църква. На специален Събор бе единодушно подкрепена молбата на митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий да отдели за Украинската православна църква отделна глава в устава на Московския патриарх".

С настоящия Устав на Московския патриарх е записано, че центърът на управление на Украинската православна църква се намира в Киев. Общоцърковният съд ще обхваща цялата територия на Московския патриарх с изключение на Украйна.

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Московският Кирил се срещна с Вселенския патриарх…

На 19 април 2018 г. след президентска инициатива, одобрена от украинските депутати, се заговори, че Православната църква на Украйна може да стане независима от Москва.

Малко по-късно - на 20 юни 2018 г. Сръбският епископ на Бачка Ириней бе категоричен, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да предостави автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна.

Представителят на Сръбската православна църква е коментирал пред сръбския в. "Политика", че срещу такъв ход ще се противопостави целият православен свят.

На 3 септември 2018 г. в Истанбул бе проведен Синаксис (Архиерейски събор)под председателството на вселенския патриарх Вартоломей. Една от главните теми на високото събрание бяха "въпроси, представляващи междуправославен интерес", в частност ситуацията на Украйна. Киевските власти се обърнаха през април към патриарха с молба да дари томос (автокефалия) и да разреши установяването на "единна поместна църква".

Срещу това решение категорично се изправи Московската патриаршия, изтъквайки каноничната необоснованост на вмешателството на Константинопол в църковните дела на Украйна.