Източник от Руското външно министерство коментира съобщението за изведения български дипломат от Русия. По думите му това е "огледален отговор", за който имаше предупреждение от руската страна, съобщи РИА Новости.

"Това че българската страна реши да придаде гласност, потвърждава липсата й на други информационни причини", допълни той.

По-рано агенция Ройтерс съобщи, че Русия е извела български дипломат след това, че София е отказала виза на новия руски военен аташе. По информация на агенцията, българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил информиран за това, че дипломат от нашето посолство трябва да напусне Русия за 24 часа в съответствие с дипломатическия протокол. 

Това е отговор на действието на България през октомври, когато от страната ни бе изведен руски дипломат. Също така България отказа да издаде виза на военния аташе в руското посолство в София. Решението бе основано на препоръка от неназовано ведомство.

През октомври говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че ведомството й не коментира въпроса с отказа на България да издаде виза на военния аташе на руското посолство, но ще последват ответни мерки. 

Русия гони български дипломат

Русия гони български дипломат

Посланик Атанас Кръстин е извикан днес в руското външно министерство

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че българският посланик в Русия Атанас Кръстин е бил привикан във Външното министерство на Москва и от там са му връчили нота за обявяване на персона нон грата на наш дипломат. Действията на Русия са отговор на отзования в края на октомври руски дипломат от София.

На 28 октомври от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

По-късно от МВнР информираха, че са определили руския гражданин за персона нон грата.

От Русия съобщиха, че си запазват правото на ответни мерки.

В същия ден и Полша съобщи, че е задържала заподозрян за шпионаж в полза на Русия.

Припомняме също, че председателят на движение "Русофили" Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец. Освен Малинов други обвиняеми няма, но по разследването бе разпитан и бившият главен редактор на опозиционния вестник "Дума" Юрий Борисов и други лица от движението.

Освен това на двама руснаци бе наложена забрана за влизане в страната - на банкера и издател Константин Малофеев и на бившия председател на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников.

През 2018 г. България не изгони руски дипломати от страната си, когато над 20 държави прогониха руски дипломати от своята територия заради случая "Скрипал".