Готови са промените в закона, с които отпада възможността за споразумение с прокуратурата при смъртен случай на пътя. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БНТ. По измененията са работили депутати, представители от Министерството на вътрешните работи и прокуратурата.

Вътрешният министър поясни, че промените ще бъдат представени днес на Сдружението на родителите, чиито деца са загинали в катастрофи, а в понеделник ще бъде организирана широка дискусия.

Цветанов се надява в рамките на месец парламентът да ги приеме. Вицепремиерът припомни и желанието на близките на жертвите по пътищата за такива изменения в закона. Това е една от мерките, с които ще създадем възможност за по-добро правораздаване и търсене на отговорност на тези, които са отнели човешки живот на пътя, заяви той.

Министърът коментира и последния случай на насилие в Студентски град и заяви, че е притеснен от агресията сред младите хора.

Разбира се, че ни плаши насилието сред младите хора и начина, по който решават проблемите си, подчерта министърът на вътрешните работи. Това е ефектът от всичко, което се случи през последните 20 години - тези деца израснаха в годините на демокрацията, формираха своите ценности от улицата, от това как се решаваха проблемите в обществото - с бухалки с мутри, с наркотици, с проститутки, коментира вътрешният министър.

Когато сме имали лавинообразно регистриране на престъпност през всички тези години и когато сме нямали обратния ефект с  лавинообразно правораздаване, разбира се ефективно, усещането за безнаказаност остава във всички тези подрастващи, допълни Цветанов.