Решението на Министерския съвет за налагане на локдаун е поредното неадекватно действие на Бойко Борисов и компания. Това се казва в позиция на "Отровното трио" - проф. Велислав Минеков, адвокат Николай Хаджигенов и мейдийният експерт Арман Бабикян.

Липсата на уточнен регламент за цели сектори в икономиката, ще породи нов хаос и свободен санкционен режим. Неграмотните действия на властта днес донесоха, освен масово заразяване и смърт, и вестта за предстоящи фалити, безработица и бедност, се казва в писмото им, подписано с хаштаг #ОСТАВКА!

Те питат защо частичните ограничения не бяха наложени по-рано. "Защо се чакаше децата и преподавателите да се заразят достатъчно (имаше фиксиран процент), за да бъдат затворени училищата и висшите учебни заведения", питат тримата лидери на протеста срещу кабинета "Борисов-3".

Според тях е трябвало да се вземе пример от Израел, Испания, Италия и други страни с развита медицина.

Д-р Румяна Тодорова: Касата има пари, но не знаем за какво ще се ползват

Д-р Румяна Тодорова: Касата има пари, но не знаем за какво ще се ползват

Трябваше да имаме облика на лечебните заведения, каза бившият шеф на НЗОК

Защо от лятото до октомври НЗОК не бе сключила договори за КОВИД легла с болниците, въпреки решението да се снижат изискванията, питат от "Отровното трио".

"Бойко Борисов, като управляващ България, може ли да гарантира, че събиранията в религиозните храмове, производствените предприятия, административните и офис дейностите, кол центровете, големите магазини за техника, фризьорските салони и салоните за красота няма да допринесат за по-висока заболеваемост", пишат тримата от "Отровното трио".

В писмото, изпратено след днешното решение за налагане на локдаун до 21 ноември от Триото питат какъв е режима за концертните зали и киносалоните. "Какви са здравните предимства на международните спортни събития, пред националните спортни събития? Какво се случва в претъпкания градски и междуградски транспорт", искат да знаят от Триото.

Относно изискванията на управляващите за ограничаване и на частните събирания, те питат кой ще ни контролира в домовете ни, ако на семейни събирания присъстват 16, а не 15 души - - МВР, РЗИ или неизвестен общински орган и какви ще са санкциите.

Остават открити редица други въпроси, свързани с функционирането на обществения живот, пишат от триото и дават пример със събиранията по пазарите, където обикновено стотици хора са на близко разстояние.

Те искат да знаят и каква е причината за намаление на извънредната епидемиологична обстановка да бъде намалена от четири на два месеца. Припомняме, в понеделник бе заявено, че до март страната ни ще е в извънредна ситуация.

Решението на Отровното трио да смени формата на протеста 24 дни преди решението на МС показва, че гражданите имаха по-ясна отговорност към развитието на здравната криза, от управляващите.

Взетите на днешното правителствено заседание мерки целят намаляване на заболеваемостта и смъртността. Това означава ли, че заболелите преди месец и починалите преди месец са оправдано число, което не изисква мерките, взети на 25 ноември 2020 г., питат тримата лидери на протеста.

Достатъчно яко ли се мре в момента, за да се окажат мерките "навременни", е следващият им въпрос, който визира думите на ген. Мутафчийски от пролетта, че "яко ще се мре".

"Отново бе повторена лъжата, че в България има достатъчно легла, след като всички виждат, че легла за болните няма. Легла без лекари е мебелен магазин, а не здравна система", възмущават се те.

Според "Отровното трио" има очевидна липса на план, хаосът в действията и липсата на обезпеченост в здравната ни система. Те се дължат от действията на премиера Бойко Борисов и неговото правителство. Оставаме с усещането, че и днешното разпореждане на Борисов е свързано основно с душевните ни преживявания по Коледа и Нова година, а не със здравния статус на населението, пишат те.