"Политическата сила, избрала Валери Симеонов за заместник-председател на Народното събрание преценява и носи политическата отговорност за това предложение".

Така депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски отговори на въпрос на водещия от БНТ защо точно бившият вицепремиер бе избран за заместник-председател на законодателния орган.

Валери Симеонов стана заместник-председател на НС

Валери Симеонов стана заместник-председател на НС

От ДПС възмутени напуснаха пленарната зала

Политическата сила, която предложи Валери Симеонов, много добре знае всички обстоятелства около бившия вицепремиер и лидер на една от партиите в Народното събрание, обясни Гърневски. Според него угризение не може да има, тъй като това е практика, наложена в парламента.

По думите му в парламентарната практика всяка група, която има необходимият брой депутати сама лансира свой представител и кандидат за заместник-председател на парламента.

Припомняме, на 20 ноември, лидерът на НФСБ Валери Симеонов беше избран за зам.-председател на Народното събрание. Той зае мястото на Явор Нотев, който вече не е част от "Обединени патриоти". Причината е, че депутатите от "Атака" напуснаха ПГ на "Обединени патриоти" и поискаха заличаването й.

Още тогава това изборът на Симеонов предизвика остра реакция от страна на ДПС. На брифинг лидерът на движението Мустафа Карадайъ определи този избор като обида към парламентаризма. По думите му, това било поредното падение на Народното събрание.

От ГЕРБ заявиха, че са подкрепили Симеонов заради трайна парламентарна практика.

На следващия ден депутатите от ДПС отказаха да участват в заседанията на НС заради назначението на Валери Симеонов за зам.-председател на парламента.

Майки на деца с увреждания отново излязоха на протест.

Той подаде оставка от вицепремиерския пост точно преди година, след продължителни протести на майките, които настояваха за реформа, която да е в помощ на децата и на хората с увреждания, защото ги нарече: "група кресливи жени".

Думите на Валери Симеонов били: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях". Изказването е направено след заседание на Тристранката, на 16 октомври, вторник, по повод Закона за хората с увреждания.

Първоначално Валери Симеонов отказваше да подаде оставка заради думите си, въпреки че се извини, но под натиска на премиера и останалите в управлението. Оставката му тогава поискаха също от БСП, от ДПС, както и депутатите от "Воля". Дори и коалиционният партньор на Симеонов - Волен Сидеров се обяви за оттеглянето на лидера на НФСБ от управлението. Подкрепата дойде от третия лидер в Обединени патриоти - военния министър Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът от квотата на патриотите Красимир Каракачанов защити коалиционния си партньор.