Партиите от Патриотичния фронт са очаквали да получат по-висок процент на изборите, но приемат резултатите с прагматизъм.

Това пролича от коментарите на Валери Симеонов и Ангел Джамбазки в националния ефир непосредствено след обявяване на екзит пол резултатите от днешния парламентарен вот.

"Очаквахме повече, малко съм разочарован", посочи Симеонов в интервю за БНТ, като добави да не се очакват емоционални реакции от страна на формацията.

"Няма никакво значение дали им харесват резултатите на ОП от тези избори, важното е, че хората нямат нужда от избори", коментира Джамбазки пред Нова телевизия.

По думите му, Обединените патриоти ще принципно биха водили разговори с всички в парламента, а за бъдеща коалиция ще преговарят с победителя на вота. Важните теми за тях остават доходите, мигрантите и турската заплаха.

Валери Симеонов посочи, че е рано да се говори за участие на формацията в бъдещо коалиционно управление.

"Нека да видим какъв ще бъде крайният резултат, да видим как ще протекат преговорите", заяви той, като допълни, че подходът ще бъде както при формирането на предходното правителство.

По думите му, идеята не е участие във властта на всяка цена, важното е да се направи управленска програма и в зависимост от това в каква степен в нея влизат приоритетите на Обединените патриоти, ще стане ясно дали ту ще бъдат коалиционни партньори в управлението.

"Целта ни е да свършим работа. Както предния път свършихме немалко неща, така ще направим и сега." - допълни Симеонов.

По думите му, протестите на границата не са били организирани с цел привличане на повече избиратели.

"Така го усещахме, така го направихме", заяви Симеонов.

Той отказа да коментира дали ще оцелее коалицията на патриотите.

"Да не съм баба Ванга да гледам в бъдещето? Разбираме се, но животът е нещо доста сложно. Надявам се всичко да бъде нормално." - каза още Валери Симеонов.

Той посочи, че продължава да смята, че тези избори са ненужни.

"Защо беше нужно това упражнение, г-н Борисов?" - възкликна Симеонов.