България е напълно готова за европредседателството, предизвикателството за страната е да е и медиатор, и инициатор, и балансьор. НДК и Резиденция Бояна са завършени и ремонтирани, останали са само някои довършителни дейности, коментира пред БНР Лиляна Павлова - министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Всички гости на европредседателството получават подарък, но само по веднъж

Всички гости на европредседателството получават подарък, но само по веднъж

Два вида са протоколни подаръци

"Могат да се ползват и утре. Даже една от залите ще се ползва, защото идната седмица, на 6-ти и 7-ми декември в София по покана на премиерът Борисов ще бъдат лидерите и държавните глави на шестте държави от Западните балкани на първа среща от този формат, съвместно със Световната банка. Една от залите в НДК, ремонтираната и готова, ще бъде ползвана", обясни Павлова

Готов и уебсайтът за Председателството, добави тя, "сайтът е много интерактивен, модерен, бих казала. Той ще дава на живо повечето от предаванията, така че има възможност за жива връзка. В ерата на уменията и комуникациите, в която живеем, не сме никога застраховани и защитени от една атака. Имаме, разбира се, предприети мерки и план "Б", които може би е добре да не споделям", посочи министърът за българското председаталество на Съвета на Европейския съюз.

Пуснаха сайта на Българското председателство

Пуснаха сайта на Българското председателство

Страницата е на четири езика, а цената на проекта е 69 900 лв. без ДДС

България е напълно готова не само логистично и технически, но и от гледна точка на политическите ангажименти, подчерта Павлова. "Напълно готови сме не само с организицонно-логистичната и техническа част, която е безспорно изключително важна, но много е важно, че сме готови от гледна точка на политическите ангажименти. Готови сме с експертно-аналитичната част, която е съществен елемент от подготовката. Поемайки председателството на Съвета, всъщност ние поемаме и 300 спомагателни органи на Съвета - комисии, различни групи, които председателстваме с председатели, заместник-председатели във всички сфери и области на секторните политики, с които се занимаваме и които имаме в общоевропейския контекст и дневен ред", уточни министърът.

"Важна е експертизата там. Важно е това, че с колегите инвестирахме изключително много не само в обученията на тези 1500 човека, които са, бих казала, нашата армия, нашите експерти. Това са хората, които ще трябва да представляват 28-те страни-членки от името на Съвета. И ще трябва да търсят баланса, компромиса, консенсуса и да бъдат медиатори между всички държави, за да можем да достигаме до решения."

Павлова с паралел между Търновската конституция и Европредседателството

Павлова с паралел между Търновската конституция и Европредседателството

"Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани", с тези думи на екзарх Антим I би искала да преде щафетата за европейско бъдеще на Австрия

По време на председателството България трябва да бъде "и медиатор, и инициатор, и балансьор", категорична е Павлова: "Поемаме председателството в един сюблимен момент за Европа, и сме си поставили по-амбициозната цел - първо, да зададем дневния ред, поне в някаква степен. Мога да кажа, че първият успех на Председателството е факт, преди то да е започнало - успяхме да защитим темата за Западните Балкани, за включването на европейската перспектива за Западните Балкани, и темата за свързаност високо в общоевропейския дневен ред."

"Но по-големият успех е, че получихме признанието и подкрепата, а най-вече и убедихме нашите партньори и големите, държавите донори, лидерите в Европа, че това трябва да бъде дългосрочен приоритет и след България да продължи и по време на естонско, румънско и т.н. председателство, за да имаме реален успех. Даваме си сметка, че за 6 месеца ние не можем да постигнем големи решения от типа на присъединяване, но е важно да влезе в дневния ред, да поставим рамката. Знаете че председателят на Европейския съвет Туск включи Западните Балкани и като извънредна среща на върха в София. Втората важна отправна точка е резултатът от срещата на върха на 17 май във формат 28 + 6 - страните-членки на ЕС, плюс 6-те държави на Западните Балкани - да можем да постигнем консенсус и да приемем декларация в София, в резултат на срещата, която да съдържа силен политически ангажимент за следващите стъпки."

Западните Балкани не бива да са основна тема на българското европредседателство

Западните Балкани не бива да са основна тема на българското европредседателство

Проф. Вернер Вайденфелд обясни, че не се гледа с добро око на приема на нови страни

"Третото, което искаме да постигнем е за всяка една от държавите на Западните Балкани да направим един честен анализ. Не трябва да даваме фалшиви очаквания или фалшиви обещания на тези държави и на гражданите, които живеят там. Всяка държава на различен етап. Например Черна гора и Сърбия са много по-напред в този процес. За тях вече виждаме и потенциална година за присъединяване като краен срок. С другите ще трябва да се поработи още. Но да направим анализ и да направим план за действие, който да включва конкретно какво трябва да направи държавата, а пък всички ние, които сме изминали този път, да им осигурим подкрепа в това направление", обясни Лиляна Павлова.

Павлова има амбиция по време на българското председателство да бъде приета "пътна карта за отпадането на роуминг таксите за Западните Балкани", и за разширяване на програмата "Еразъм плюс". По отношение на транспортната свързаност предстои да се идентифицират големи проекти както е коридор № 8, пътните и железопътни отсечки в тези държави, които са част от общоевропейската транспортна мрежа и да се осигурим финансов ресурс.

Вече сме "абсолютно наясно" колко "досиета" поемаме от Естонското председателство допълни Павлова. Освен Западните Балкани, приоритет за България е бъдещето на Европа и младите хора. Страната има "активна позиция" и е заложила "изключително висок брой специални тематични заседания", сподели министърът.

Искаме именно в този контекст да наложим темата, че кохезионната политика, общата селскостопанска политика, така наречените традиционни политики на ЕС, трябва да намерят своето важно, значимо място като в рамките на реформирания вече бюджет след Брекзит. Имаме активна позиция за това какво да съдържа и как да изглежда,европейският бюджет след 2020 г. В същия момент сме призовани да търсим обединяващата, пресечната точка на интереса на 27-те държави на ЕС, да постигнем консенсусна позиция за тях.

И след 20 години в ЕС българските фермери няма да бъдат третирани наравно

И след 20 години в ЕС българските фермери няма да бъдат третирани наравно

Визията на Еврокомисията за бъдещето на ОСП не е добра за България, притеснен Момчил Неков